Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Oğlum okula gitmek istemiyor

6'ncı sınıfa giden oğlum "Ben okula gitmeyeceğim" dedi ve 15 gündür gitmiyor. Ne yapmalıyız? A.D./Bolu

Okul hayatının üç kilometre taşı vardır; 1'inci sınıf, 4'üncü sınıf ve 6'ncı sınıf... Bu sınıflar; hem derslerin zorluğu, hem de çocuk gelişimi açısından kritik dönemlerdir. Bu dönemlerde notlar düşebilir ve okula ilgi azalabilir.

ÇOCUK TEDİRGİN OLUR
Geçici olan bu süreci en az hasarla atlatabilmeniz için önce sakin ve sabırlı olmalısınız. 6'ncı sınıfta birden çok öğretmen oluşu, derslerin branşlaşması ve zorlaşması; çocuğu tedirgin edebilir. Mükemmeliyetçi ve kaygı düzeyi yüksek olan çocuklar bu süreci daha zor ve sıkıntılı atlatır. Çevrenin kendisinden fazla beklentisi olduğunu düşünen çocuk, düşük notlar aldıkça daha da sıkıntıya girer. Bu durum, zamanla çocukta 'okul fobisi'ne dönüşür. Bu noktada bir uzman desteği almanızda fayda var. Olabildiğince bu konuyu konuşmayın. İlgisini farklı şeylere kaydırmaya çalışın. Mutlaka sizin de içinde olduğunuz bir tedavi sürecine başlayın.

Reaktif bağlanma sorunu nedir?
2.5 yaşındaki çocuğuma tepkisel/reaktif bağlanma bozukluğu tanısı kondu. Nedir bu sorun? T.Y./İstanbul
Reaktif bağlanma bozukluğu; 5 yaşından önce kendini gösteren, iletişimsel bir bozukluktur. Otizme de benzeyen bu sorunda çocuk, dünyayı güvensiz bir yer olarak görür. Anne-bebek ilişkisinin ilk yıllarda güvenli bir şekilde gelişememesinden dolayı çocuk; kaygılı, tedirgin ve güvensizdir. Özellikle fiziksel teması reddetme, tepkisizlik ve yüz mimiklerini yeterince kullanamama ilk belirtilerdir. Tedavisi; özel eğitim ve aile danışmanlığıdır. Anne-çocuk arasındaki ilişkinin doğru beslenmesi gerekir. Çocuğa bolca sevgi ve güven verilmeli ve yaşıtlarıyla kaynaşmasına imkan tanınmalı.

Çocuğumu gezdirecek yer yok
Çocuğumu gezdirecek yer bulamıyorum. Nerelere gitmemizi önerirsiniz? M.H./Ankara
Özellikle havaların ısınması ve çocukların evde kalmak istememesiyle; aileler nerelere gidebileceklerini düşünmeye başlar. Genelde oyun parkı ve alışveriş merkezi ilk sırayı alır. Benim size önerim; hafta sonları piknik yapmanız ve aile büyüklerini ziyaret etmeniz... Ayrıca sokak kültürünün yaşatılması gerektiğini de savunuyorum. Bahçeye çizilen bir seksek çizgisinde taş kaydırmak da çok keyifli olacaktır. Beraber botanik ve hayvanat bahçesine gitmek, evde parti verip arkadaşlarını çağırmak gibi birçok keyifli etkinlik yapabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA