Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞENAY YILMAZ

Oğlum kafasını duvara vuruyor

4 yaşındaki oğlum, sinirlendiğinde kontrolden çıkıyor, kafasını duvara vuruyor. Ne yapabilirim? M.L./İzmir

Öfke nöbetleri dediğimiz bu durum kontrol edilmediğinde; ileriye yönelik sıkıntılar yaratabilir. Çocuklar duygu kontrolünü okul çağlarına doğru kazanmaya başlarlar. Özellikle sinirlendiklerinde ya da üzüldüklerinde aşırı tepkiler verebilirler.

SİZE ÖFKESİNİ ANLATSIN
Aslında sinir sisteminin olgunlaşmasına bağlı olarak da gelişen bu durumda esas olan; dili aktif kullanmaktır. Kendini yeterince anlatabilen, kelimeleri bol bol kullanan çocuk, daha az sinirlenir. Öfkelendiği sırada ondan; birkaç kelime de olsa neden öfkelendiğini size anlatmasını isteyin. Mutlaka anlaşma ve uzlaşma yoluna gidin. Çevre düzenlemesini doğru yapın; köşeli sehpalar, ufak biblolar, sert zeminlere dikkat edin. Olabildiğince dikkatini dağıtmaya çalışın. Mutlaka bol bol temiz havaya çıkartın. Ama kafası kanayana ya da morarana kadar vurmaya devam ediyorsa, onu çocuk psikiyatrına götürün.

***
Dürtüsel bozukluk nedir?

Çocuğuma hiperaktivite dürtüsel bozukluk tanısı kondu. İlaç kullanması yeterli mi? H.L./Muğla

Dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite üç başlıktan oluşur; aşırı hareketlilik, dikkat dağınıklığı ve dürtüsellik. Dürtüsellik; kişinin elinde olmadan, kendini kontrol edemeden, sonucunu düşünmeden verdiği tepkilerdir. Aniden arkadaşını itmesi, sandalyeyi devirmesi gibi.. Bunu yapan çocuk, daha sonra yaptıklarından pişman olur ama bu davranışlarının önüne de geçemez. Bu durumda ilaç kullanımı kaçınılmaz olur çünkü dürtü bozukluğu yapısal bir sorundur. Yaş ilerledikçep otokontrol artmaya, sorun kısmen azalmaya başlar.
***
Özelden devlet okuluna...

Çocuğum özel okula gidiyor ama memnun değiliz. Devlet okuluna göndermek istiyoruz. E.A./Ankara

Genelde okul değişiklikleri zor bir karardır. Çocuk için özel okuldan devlet okuluna geçiş daha zordur. Özel okulun getirdiği lüksleri devlet okulunda bulamayan çocuk; uyum sorunları yaşar. Ancak kararınız net ise çocuğunuza bu durumu kesin bir dille anlatmanız gerekiyor. Yaşayacağı zorlukları ön görmeniz lazım. Çocuğunuzun devlet okuluna gitmeye ikna olması ve bu sorunlarla savaşmayı da kabullenmesi gerekiyor. İlk dönem notları düşebilir; panik yapmayın. Eğer ciddi uyum güçlükleri yaşarsanız, mutlaka destek almanızı öneririm.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA