Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

ÖSS'de soru polemiği devam ediyor

Son kez yapılan tek aşamalı ÖSS'de hatalı soruların çıkması gençlerin tepkisine neden oldu. Binde bir puanın dahi çok önemli olduğu böyle bir sınavda, gençler zamana karşı yarışıyor. Öğrenci bir soruya takılıp kaldığında, bu doğru yapabileceği birkaç soruya eşit olabilir. Hatalı sorular için en az 5- 10 dakika harcayabilir. Sonuca ulaşamadığında da, zaman ve motivasyon kaybetmiş olur. Bir soruyla yaklaşık 2 bin kişinin önüne geçebilir veya gerisinde kalabilir. Tamam, sorular gizlilik içinde hazırlanıyor. Çok gizlilik içinde yürütülen böyle bir işte, bilimsel denetimde de seyrek de olsa hatalar yaşanabiliyor. Buraya kadar her şey tamam da, bunun cezasını gençler mi çekecek?

Hatalı sorular iddiası

Son günlerde gençlerden birçok sınav sorusuyla ilgili itirazlar aldım. Hatalı sorulardan dolayı ÖSYM'ye olan güvenlerinin sarsıldığını gördüm. Yine hatalı sorular yüzünden kaybettikleri zamanın yetkililerden sorulmasını istiyorlar. Bana göre son derece haklılar. Zaten gençlerimiz gelecek kaygısını yoğun olarak yaşıyor. Bir de hayatlarını etkileyecek böyle bir sınavda yapılan hatalar veya yanlışlar, onların ülke eğitimine olan güvenlerini azaltıyor.
Geçtiğimiz hafta uzmanlar, ÖSS'de hatalı fizik soruları olduğunu ileri sürerek, bu soruların öğrencilerin sınav başarısını olumsuz etkilediğini, soruları ÖSYM'nin incelemesi gerektiğini belirttiler.

Konu Meclis'e taşındı

MHP Muğla Milletvekili Metin Ergun, ÖSS'deki "Hatalı ve yanlış soru iddiaları" nı TBMM gündemine taşıdı. Ergün, Milli Eğitim Bakanı tarafından cevaplanması istemiyle TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesinde, her yıl bazı sorularda yanlışlık yapıldığını kaydetti. Akademisyenlerin oluşturduğu kurul tarafından hazırlanan soruların bilgisayar ortamında otomatik olarak seçildiğini ifade eden Ergün, "Kurulun hazırladığı sorular tekrar gözden geçirilmeden sınav soruları içine dâhil mi ediliyor? Her yıl tekrar eden ve öğrenci başarısını olumsuz etkileyen bu sorunla ilgili bir an evvel gerekli düzenlemelerin yapılması gerektiği yerde, sistemin işleyişi aynen devam mı ettiriliyor? Bu sorunun çözümüne yönelik, yapılmasını öngördüğünüz bir çalışma var mı? Nasıl bir önlem almayı düşünüyorsunuz?" sorularını yöneltti.
Bu sırada ÖSYM bir açıklama yaptı. Açıklamada; bazı soruların müfredat dışından sorulduğu iddiası olduğunu, ancak kesinlikle böyle soru sorulmadığı yer aldı. Hatalı sorularla ilgili de önümüzdeki günlerde kamuoyunun bilgilendirileceği belirtildi. Şayet sorular iptal edilirse, ÖSYM bunların neden, niçin ve nasılını açıklamak zorunda. Kısacası, o beğenmediğimiz dershanelerin deneme sınavlarında böyle hatalar olduğunda, bölüm başkanının gözyaşına bakmadan görevine son verilir. Şayet hatalı soru varsa, YÖK ne yapacak bunu hep birlikte göreceğiz. Ayrıca doğru dürüst bir sınav bile yapamadıkları için, değerli yöneticilerin, gençlerden özür dilemeleri gerekmiyor mu?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA