Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Türkiye küresel inovasyon ligine taşınıyor

Son yıllarda Türkiye ekonomi alanında gösterdiği performansla, büyüme ve ihracat rakamlarıyla bölgesinde ve dünyada bir güç olma yönünde ilerlerken, bir alanda daha önemli çalışmalarla sessiz ve sakin mesafe alıyor. Hükümetimizin mütevazı, çalışkan ancak reklamı sevmeyen bakanlarından Nihat Ergün'den bahsetmek istiyorum. Ergün, Sanayi Bakanlığı dönemindeki başarılı çalışmalarına, bakanlığının ismine Bilim ve Teknoloji eklendikten sonra da, özellikle bu iki alanda devrim niteliğinde projelere imza atarak devam ediyor.
Sayın Bakan'ın büyük gayretleriyle üniversitelerimizde bakanlık destekli teknoparkların açıldığını gözlemliyorum. Diğer taraftan, inovasyon, ar-ge faaliyetleri ve teknoloji transferinin ön plana çıktığı bu tip teknoloji geliştirme merkezlerinin gelecekte yüksek öğretimdeki araştırma anlayışının uygulamaya dönük ve sanayicinin ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte şekillenmesine de önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum.
Eski rektörlerden, değerli dostum ve Warwick Üniversitesi- Warwick Üretim Grubu (WMG) Türkiye Koordinatörü Prof. Dr. Ali Rıza Büyükuslu'yla bir sohbetimizde, Sayın Ergün'ün Türkiye'nin gelecek on yılda küresel inovasyon liginde yer alması için yoğun bir uluslararası mesai harcadığını öğrendim. Bu itibarla, Sayın Bakan geçtiğimiz günlerde inovasyon ve teknoloji transferi ve ar-ge eğitimi konusunda dünyada bir numara gösterilen ve başında İngiltere başbakanlarının ve dünyadaki birçok devlet başkanının endüstri danışmanı olan Prof. Lord Kumar Bhattacharrya'nın bulunduğu Warwick Üniversitesi- WMG ile bir anlaşma imzaladı.

İnovasyon ve teknolojik gelişme
Bakanlığa bağlı TÜBİTAK'ın da bilim partneri olarak yer aldığı bu anlaşma ile WMG'nin yükselen ekonomiler olarak bilinen Hindistan, Çin, Rusya, Güney Amerika, Malezya, Singapur, Tayvan gibi ülkelerde açtığı inovasyon ve teknoloji merkezinin bir benzerinin Türkiye'de açılarak, Türk sanayisine hizmet edilmesi ve aynı zamanda uluslararası araştırma ağı ve bilgi transferi içinde yer alması hedeflendi. Daha sonra bu işbirliği sürecine, eğitim bağının kurulması için Yıldız Teknik Üniversitesi eklendi. Bu anlamda, YTÜ Rektörü Prof. Dr. İsmail Yüksek hocamızı da çabaları için kutlarım. Sayın Bakan'ın liderliğinde ve bir ilk olarak gerçekleşen İngiltere ve Türkiye arasında "inovasyon ve teknolojik gelişme" alanındaki bu işbirliği ileriki günlerde kendinden çok söz ettireceğe benziyor.
Bilim ve teknoloji çağında inovasyon yani yenilikçi ürünler üretmek ve teknoloji tabanlı sektörel gelişim sağlamak önplana çıkarken, iş dünyası açısından da bu durum bir yandan yeni bir sermaye birikim modelini diğer yandan ise nitelikli ar-ge becerisi olan insan kaynağı ihtiyacını tanımlamaktadır. Warwick Üniversitesi-WMG, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, TÜBİTAK ve YTÜ arasındaki bu uluslararası işbirliğinin üniversite- sanayi işbirliği açısından yeni bir iş ve endüstriyel eğitim modelini temsil ettiğini ve bu anlaşma kapsamında yapılacak çalışmaların Türkiye'nin 2023 bilim vizyonuna önemli katkı sağlayacağına inanıyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA