Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

SBS 2013'te son kez yapılacak

Ortaöğretimde Seviye Belirleme Sınavı (SBS) 2013'te son kez yapılacak. 2013- 2014 öğretim yılı sonunda bir başka şekilde ortaokuldan liseye yerleştirme yürürlüğe girecek. Buna göre lisede okul çeşitliliği yerine program çeşitliliği esas olacak. Böylece sınavlar da eleme, sıralama ve yerleştirme amaçlı olmak yerine, programlardaki kazanımların ölçülmesi ve değerlendirilmesi amaçlı yapılacak.
Bu yıl uygulanacak sistemde, Yılsonu Başarı Puanı'nın (YBP) etkisi artıyor. 6, 7 ve 8'inci sınıf sonunda hesaplanacak YBP'lerin yarısı doğrudan Ortaöğretim Yerleştirme Puanı'na (OYP) eklenecek. En önemlisi de YBP hesaplanmasında öğrencinin başarısı diğer öğrencilerle ilişkilendirilmeyecek. Puanlama 100 tam puan üzerinden yapılacak. Burada tam puanın altında olan okul birincilerinin puanı, 100'e tamamlanacak mı, bu belli değil. SBS puanı 700 üzerinden hesaplanacak. OYP ise; toplamı 300 olan YBP'lerle, 700 tam puan üzerinden hesaplanan SBS puanının toplamının ikiye bölünmesiyle elde edilecek. Kısacası, 1000 bölü 2, eşit 500 tam puan olacak.
Türkçe ve matematik katsayısı 4, fen ve sosyal kat sayısı 3, yabancı dil katsayısı 2 olacak. Ortaöğretime yerleştirmede kullanılacak sınav, 8'inci sınıf konularını içerecek. Ancak öğrencinin başarılı olabilmesi için göz ardı etmemesi gereken bir gerçek var. Halen uygulanan müfredatta 6, 7 ve 8'inci sınıf konuları birbirinin devamı ve birbirini tamamlayan bir özellik gösteriyor. Sınavda başarılı olmak için, 6 ve 7'nci sınıf konularının önemi atlanmamalı.
12 yıllık zorunlu eğitimin son 4'üne lise denecek. Burada Anadolu ya da meslek ve teknik liseler yer alacak. Anadolu liselerinde ortak ve zorunlu derslerle birlikte, seçmeli dersler olacak. Eğer öğrenci fen bilimleri ağırlıklı tercih yaparsa, fen liselerinde okutulan bir müfredatı seçebilecek. Şayet edebiyat ya da sosyal bilimler ağırlıklı tercih yaparsa, sosyal bilimler lisesinde okutulan müfredatı alabilecek. Bu müfredatlar her Anadolu lisesinde olacağı için, 2014'ten itibaren SBS'ye ihtiyaç kalmayabilecek. Bence, çok talep gören okullar kendi sınavını yapabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA