Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

ÖSYM'nin sonuç ve tercih takvimi

ÖSYM yetkililerinden, 2014 Sınav ve Tercih Takvimi ile ilgili aldığım, kesin olmayan ön bilgileri sizinle paylaşıyorum. ÖSYM, konuyla ilgili kesin bilgileri önümüzdeki günlerde kamuoyuna açıklayacak. Kesin olmasa da yaz programınızı yapabilirsiniz.
1- YGS sonuçları açıklanacak: 31 Mart-1 Nisan.
2- LYS sonuçları açıklanacak: 30 Haziran-1 Temmuz.
3- Tercih dönemi: 1 Temmuz-18 Temmuz.
4- Yerleştirme sonuçları: 31 Temmuz-8 Ağustos.
5- Kayıt tarihi: 11-15 Ağustos.
6- Ek yerleştirme: 8-12 Eylül.
7- Ek yer. sonuçları: 18 Eylül.
8- Ek yer. kayıt tarihi: 22-26 Eylül.
2014 ek yerleştirmelerde yeni programlar açılmayacak. Sadece merkezi yerleştirmede boş kalan kontenjanlara yerleştirme yapılacak. Değerli üniversite yöneticileri, bu bilgiyi sakın göz ardı etmeyin.

Yeni sınav sistemi

MEB yetkililerinden aldığım bilgilere göre, 2016'da üniversiteye giriş sınavı değişecek. Tek sınava endeksli çalışmalar minimize edilmek isteniyor. Öğrencilerin ilgi, beceri ve bilgilerini ölçen bir sistem düşünülüyor. Büyük ihtimal üniversiteler, hatta fakülteler kendi sınavını yapabilecek. Çalışmaların 2016'da bitirilmesi hedefleniyor. Bu yıl SBS yerine ilk uygulaması yapılan, temel eğitimden orta öğretime geçiş sınavı benzeri bir modele geçilmek isteniyor. Lise son sınıflar 2 ay aralıklarla 5 dersten sınava girecek ve öğrenci en yüksek notu aldığı sınavla üniversiteye başvurabilecek.
ABD'de olduğu gibi, öğrencinin lise dönemindeki sportif, sanatsal ve kültürel başarılarını da göz önüne alacak bir sistem önce bazı üniversitelerde pilot olarak uygulanacak. Ayrıca üniversiteler A, B, C diye ayrılabilecek.
Ne yazık ki puana dayalı mevcut yerleştirme sistemi istenen sonucu vermeyebiliyor. Her yıl üniversiteye giren yaklaşık 600 bin adaydan birçoğu bölümünden memnun olmayıp tekrar sınava giriyor. Düşünülen sistemle bazı üniversiteler, öğrencinin lise boyunca belli alanlardaki başarısını ölçü alabilecek. Bu sayede her öğrenci yeteneklerini de daha iyi değerlendirme fırsatı bulacak.
Üniversitelerin öğretim üyesi kadroları hem sayısal hem de nitelik olarak birbirinden çok farklı. Buna rağmen bunları tek bir sınav düzeni içinde öğrenci almaya mecbur etmek, bence hem öğrencilerimize, hem de üniversitelerimize haksızlık.
Ancak, düşünülen sistemde, önceki yıllarda mezun olanların durumu da göz ardı edilmemeli.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA