Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

MEB'den yapıcı kararlar

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), sadece 2013-2014 sezonunda geçerli olmak üzere, özel lise öğrencilerinin, puanla yerleştirilen devlet okullarına geçişinde kontenjan şartı aranmaması kararı aldı. Okulun taban puan şartına bağlı olarak kontenjan şartı aranmayacak. Özelden resmi okullara geçmek isteyenler için sadece bu yıl zaman şartı aranmayacak. Başvuru ve onay işlemleri il milli eğitim müdürlüklerince e-okul sistemi üzerinden yürütülecek.
MEB, birçok konuyu hayata geçiriyor. Bakanlık merkez teşkilatı yeniden oluşturuluyor. Talim ve Terbiye Kurulu'na öğretmen, yönetici ve eğitimin en seçkin akademisyenleri atanacak. Müfredat, okul türleri, haftalık ders çizelgeleri, atama süreçleri planlanıp yaşama geçirilecek. İl müdürleri eğitimcilerden oluşacak. Aynı şekilde ilçe müdürleri de işin ehilleri arasından seçilecek. Görevdeki başarılı yöneticiler kalacak.
Okul yöneticilerinden, 4 yılı dolduranların görevi bitecek. Ancak, öğretmenlerin onay verdiği yöneticiler görevinde kalacak. Bundan sonra yönetici kadrolarına atamalar basamak ve başarıya dayalı olacak. Öğretmene rotasyon da kaldırılıyor. Mahrumiyet bölgelerinde çalışacak öğretmenlere teşvik geliyor. Sınıf, okul öncesi, meslek öğretmenleri de maaş karşılığı olarak 15 saat derse girecek. Okul öncesi zorunlu olacak ve kalitesi artırılacak. Çok doğru bir karar.
Öğretmenler isteğe bağlı yer değiştirebilecek. Ücretli öğretmenlik sona eriyor. Tüm boş kadrolara öğretmen atanacak. Uzman ve başöğretmenlik sınavı da açılmayacak. 7 yılı dolduran öğretmen uzman, 15 yılı dolduran ise başöğretmenlik tazminatı alacak. Resim, müzik, beden eğitimi gibi yeteneğe ve sosyalleşmeye yönelik derslerin saati artırılacak. Üniversiteye girişte bu derslere önem verilecek.
Lise öğrencileri yetenek ve başarılarına göre 2.5 yılda mezun olabilecek. Meslek liselerine teşvik için, teknik lisede okuyan öğrencilerin, mühendislik bölümlerini tercih ettiklerinde ek puan düşünülüyor. Bence çok doğru bir düşünce. Ancak diğer meslek liseleri de göz ardı edilmemeli. Üniversite kapısındaki yığılmayı önlemek için, ilk ve ortaöğretimde bilimsel yönlendirme yapılacak. Ayrıca öğrencinin, sportif ve kültürel alandaki başarıları dikkate alınacak.
Kısacası, MEB'in bu yapıcı kararlarını, eğitim dünyamız doğru değerlendirmeli.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA