Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

ÖSYM; emeğiniz emanetimizdir

ÖSYM, kopya iddialarının gündeme geldiği 2010 Kamu Personeli dâhil tüm yılların sınavlarını inceleyecek. Eğer haksız bir kazanım varsa, bu haklar geri alınacak. Bence, böyle bir çalışma kamuoyunun vicdanını rahatlatır. Kopya çektiği tespit edilen kişilerin hakları geri alınmalı. Kazandıkları neyse, gelirleri, olanakları, kazançları onların ülke adına tahsil edilmesi ve cezalandırılması gerekiyor.
Ülkemizde her yıl milyonlarca insanımız geleceğine yön verebilmek için, birçok sınava giriyor. Bu tür sıralama sınavlarında binde bir puan dahi çok önemlidir. Bu sınavlara yıllarca hazırlanıyorlar. Eşitlik ve adalet kavramla- rıyla girdikleri bu sınavlarda usulsüzlük oldu diye bir sonuç çıktığında yıkılıyorlar. Doğal olarak ülkeye güvenleri azalıyor. Böyle bir ortamda ÖSYM'nin tüm sınavları yeniden inceleme isteğini destekliyorum. Bu konuda doğru adım atan Başkan Prof. Dr. Ali Demir'i de kutluyorum.
Kopya tartışmalarının büyük kısmı 2010 ve önceki yıllara ait. 2010'da KPSS'deki bazı belgelerin imha edildiği iddiaları var. Ancak şunu kesinlikle göz ardı etmeyin; ÖSYM'de sınavı değerlendirmeye yönelik veriler hiçbir zaman kaybolmaz. Son dört yılda ÖSYM'nin 41 yıllık arşivi elektronik ortama taşındı. Yasal süresi dolan evraklar ise imha edildi. ÖSYM bugüne kadar kâğıt ortamında sınav yaptı. 2014'te sınavlarda 11 milyon adaya 11 milyon soru kitapçığı verildi. Bu 11 milyon soru kitapçığının bir yıl bile saklanması için inanılmaz büyüklükte bir alan gerektiğini dikkatlerimizden kaçırmayalım.
2010 KPSS Genel Yetenek ve Genel Kültür sınavlarıyla, 2012 Adli Yargı sınavları için kopya iddiaları var. Suç duyurusu yapıldı. Haksız kazanç sağlayan herkes cezasını çekecek. ÖSYM üniversiteye giriş sınavları ve KPSS'nin yanı sıra pek çok farklı kuruma da sınav yapıyor. Prof. Dr. Ali Demir ve ekibi, göreve geldikleri Eylül 2010'dan itibaren, sınav güvenliğinde ciddi aşamalar kaydedildi. Hak ve adaletin zedelenmesine yol açacak konularda her türlü tedbirin alınmasına çalışıldı.
Sorunlu gözüken yıllarda sınava girenler, bir yerlere yerleştiler. Bunların içinde haksız kazanım elde edenlere, gereken ceza verilecek. Sınavları alın teriyle kazanan kişiler mağdur edilmemeli. Bence, burada önemli olan bu kişilerin bulunması değil, bulunamaması. O zaman ülkemizin en güvenilir kurumlarından olan ÖSYM çok yıpranır. Kısacası bu konuda, "emeğiniz emanetimizdir" cümlesi ön plana çıkartılmalıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA