Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Lisede uluslararası projeler

Eğitim programımızda lise öğrencilerimizin küresel vizyonunu geliştirmek, onları değişik kültürlerle tanıştırmak, dünya vatandaşlığı bilincini kazandırmak amacı ile yürütülen birçok uluslararası proje ve çalışma var. Biz de eğitimciler olarak bu sayede, dünyada eğitim alanındaki değişiklikleri, uygulamaları ve güncel çalışmaları izleme şansını yakalıyoruz. Son dönemlerde ön plana çıkan bu önemli konuyu Çevre Koleji Lise Müdürü Nurhan Deniz ile konuştuk.
ABD ve Avrupa'daki liselerle değişim programına katılan bir öğrenci, gelecekte belki de yön vereceği uluslararası yapıların işleyişini deneyimliyor, özgüveni artıyor. Yabancı bir okulda yabancı bir aile ile geçirilen bir hafta, öğrenciye çok farklı bir perspektif kazandırıyor. Aynı şekilde yabancı arkadaşını evinde ve okulunda misafir ederek etkileşime girmek de öğrenciye ciddi kazanımlar sağlıyor.
Çevre Koleji, öğrencilerin özellikle özgüvenlerini geliştirmek için gerçek dünya ile öğrenilen kavram arasında ilişki kurmasının en doğru yaklaşım olduğunu düşünerek, bu uluslararası projeleri hayata geçiriyor. Lisede nitelikli bir eğitim ortamı içinde uluslararası ilişkiler ayağında destek verilebilirse, öğrenciler öğrenmenin merkezinde yaşayarak donanım sahibi olabiliyorlar. Böylece, gidecekleri üniversitelerde çok daha çabuk adapte olarak ön plana çıkma fırsatı elde edecekler.

Bakış açısını değiştiriyor
Ayrıca öğrencilerin proje kapsamında akranlarının yanı sıra, yetişkinlerle de birlikte çalışmalar yapması sosyal becerilerini geliştirmelerine olanak sağlıyor. Uluslararası projeler aileye de çok önemli katma değer sağlamakta. Evlerinde yabancı bir öğrenci ağırlayan ve farklı ülkeden bir aileyle iletişime geçen aileler de aktif olarak bu sürece dahil oluyor ve bakış açıları değişiyor.
Bu projelere katılan öğrencilerin kişisel gelişimine bakıldığında, yaratıcılık, stratejik düşünme, sorunları çözme becerilerinin diğer öğrencilere nazaran çok geliştiğini, yanı sıra liderliği ele alma ve öz değerlendirme yapma imkânı bulduğunu da görüyoruz. Tabii, bu da onların iş yaşamında ihtiyaç duyacakları, zaman yönetimi, bireysel sorumluluk, sosyal beceriler ve deneyimleme yoluyla öğrenme becerilerini geliştiriyor. Uluslararası projelerin en çok fark yaratan geri dönüşü, öğrencinin yabancı dil pratiğini geliştirmesi.
Sonuç olarak, lisede yapılan uluslararası çalışmaların öğrencileri üniversite ve iş dünyasında bir adım öne çıkaracağı gerçeğini göz ardı edemeyiz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA