Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Liselerde robotik kulübü

Son araştırmalar gösteriyor ki geleceğin mesleklerinin çoğu şu an var olmayan meslekler. Ne ürkütücü bir bilgi bu... Peki, okullar hangi dersleri koymalı ki gençleri hayata hazırlasın, doğru mesleklere yönlendirsinler? Mühendislikten ekip çalışmasına, zamanla yarışmaktan yardımseverliğe birçok bilgi ve beceriyi lise öğrencilerinin deneyimlemesine olanak sağlayan robotik kulübünün ve kulüplerin katıldığı First Robotics Competition (FRC) yarışmasının önemi gün geçtikçe artıyor.
FRC, FIRST Vakfı'nca her yıl lise öğrencileri için düzenlenen uluslararası bir robotik yarışması. İlk FRC 1992'de New Hampshire'de bir spor salonunda 28 takımın katılımı ile gerçekleşmiş. Bu yıl ise FRC 17 ülkeden 2 bin 700 takıma ve 70 bin lise öğrencisine ulaşmış.
Yarışma teması her yıl FIRST Vakfı'nca ocak ayı başında açıklanıyor. Takımlara otonom görevler yapabilen ve uzaktan kontrol edilebilen robotlarını tamamlamak için altı hafta süre veriliyor.
Geleceğin meslek dünyasını ilgilendiren bu konuyu, Avrupa Koleji Çekmeköy Kampusu Müdürü Özlem Cennetoğlu ve Lise Müdürü Tolga Ateş ile değerlendirdik. Okulun öğrencileri iki hafta önce Arizona'da düzenlenen FRC'ye, ipe tırmanabilen, top toplayabilen, top fırlatabilen, çark takabilen ve uzaktan kumanda edilebilen robotlarıyla katıldılar. Sonuç hem okul hem de ülkemiz için gurur verici, 49 takım arasında 2017 Team Spırıt Award ödülü.

Geleceğin tetikleyicisi
Öğrenciler yarışma ve hazırlık sürecinde, tatillerde ve okul sonrası işbirliği içinde fedakarca çalışmayı öğrenmişler. Bütçe oluşturmayı ve yönetmeyi, bütçeyi aşan durumda sponsor bulmayı planlamışlar. Problem çözümü için strateji geliştirmeyi, robotta risk alabilmeyi, inisiyatif kullanabilmeyi, fizik dersinde öğrendikleri teorik bilgileri aletleri kullanarak hayata geçirmeyi başarmışlar. Programlama yapabilmeyi, mühendisliği, sportmenliği, dizayn başarısını ve daha birçok alanda yetilerini geliştirmeyi ve asla pes etmemeyi öğrenen bu 9 ve 10. sınıf öğrencileri kendi gelecek planlarını oluşturmayı deneyimlemişler. FRC'ye katılan öğrenciler üniversitede mühendislik eğitimi için, toplamda 19 milyon dolara varan burslara başvurma şansı yakalayabiliyor.
Aralık ayında verdiği bir röportajda Bill Gates, gelecekte en önemli alanların fen bilimleri, matematik ve ekonomi olacağını açıkladı. Gençlerin mutlaka kod yazması gerekmediğini söyledi. Ancak, mühendislerin neler yapabileceğini anlaması gerektiğini belirten Gates, bu alanlarda yetkin olan kişilerin gelecekte tüm kurumlar için değişimin tetikleyicisi olacağını düşündüğünü belirtti.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA