Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Üniversiteye giriş nasıl olmalı?

Geçenlerde bir panelde beraber olduğumuz kardeşim, Bahçeşehir Üniversitesi Kurumsal İletişim Direktörü/ Rektör Danışmanı Turgay Polat'a, "Sence üniversiteye geçiş nasıl olmalı" dedim. Bakın neler söyledi:
20 yıllık profesyonel eğitimcilik yaşantımda üzüldüğüm ve değiştirmeye gücüm yetmediği için kahrolduğum tek şey üniversitelerimizin öğrenci alım sistemidir. Lise eğitimi ve üniversiteye geçiş sisteminin her yıl ne kadar öğrencimizi yok ettiğini hiç düşündünüz mü? 1974'ten beri 43 yıldır uygulanan bu sınavda, soruların tamamına yakınını yapan onbinlerce öğrenciden 'dâhi'ler çıkarmalıydık. Peki, nerede bu 'dâhi'ler.
Sonuç olarak, sizce bu sistem doğru yönlendirme yapabiliyor mu?
Liselerde kuru kuru anlatım dışında ne yapıyoruz? Kişisel beceri ve yetkinliklerin gelişmesi için en ufak bir çabamız var mı?
Ben söyleyeyim, liseleri üniversite sınavı için paravan olarak kullanıyoruz. Sizce bu sağlıklı mı? Hadi bunu da geçelim, ABD çalışma bakanlığının bir araştırması lütfen sıkı durun; "şu an lisede okuyan öğrenciler üniversiteden mezun olduğunda %65'i şu an olmayan yeni bir mesleği yapacak" diyor. Sizin bugünün doğruları ile yaptığınız eğitim, maalesef gelecekte çocuklarımızın başarısız olmasına yol açacak, bu kesin. Tek başına sınav anlamsız ve çağdışı. Bunun yerine elbette konulacak bir sürü yöntem var. Örneğin öğrencilerin 12 yıllık eğitim yaşamını baz alarak üniversiteler öğrenci seçebilir.

ApplyBAU
Öğrenciler sınava hazırlanmak yerine becerilerini geliştirmek için dersler alır, kurslara gider ve bir CV oluşturur. Bu süreç hem okulları geliştirir hem de her adımı gelişmeyi, yeni bir öğrenmeyi ve en önemlisi de kabul sürecinde sadece öğrencinin kişisel yapısını temel alan muhteşem bir süreç olur. Açıkçası çocuklarımızı ve onları okutacak üniversiteleri bu süreçten niye mahrum bıraktığımızı anlayamıyorum.
Peki, çözüm ne? Üniversiteler için bir değil birden fazla, sürekli defalarca girilebilecek sınavlar yapalım. Bu sınavların sonuçlarını isteyen üniversite istediği gibi bir kriter olarak kullanabilsin. Ama bu sadece bir kriter olsun. Bunun sonucuna göre üniversiteler isteyen üniversite istediği barajı koyarak öğrenci havuzunu genişletip daraltabilir.
Böylece öğrenci havuzunu belirleme şansı olur. Sonra her üniversite başvurma hakkı olan öğrenciden lisede yaptıkları projeler, yetenekleri, sosyal sorumluluk çalışmaları ve ilgilerine göre başvurular alsınlar. ABD bunu yüz yıldır yapıyor. Türkiye'de olmaz diyebilirsiniz. Bu sistemi 4 yıldır Türkiye'de uygulayan üniversite var. Lütfen ApplyBAU'yu inceleyin bakın neler oluyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA