Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Üniversite tercihleri başlıyor

YKS sonuçları açıklandı. 23-29 Temmuz tarihleri arasında tercihler gerçekleştirilecek. Bence, üniversite tercihleri için 7 gün yeterli değil. Bu süre, 2 Ağustos'a kadar uzatılmalı. Tercih süreci yaklaşırken hangi mesleğin seçileceği kadar, seçilen mesleğe uygunluk, o mesleğin gelecekteki durumuna uygun yetkinliklere sahip olunup olunmadığı ya da geliştirip geliştirilemeyeceği de önem kazanıyor. Tercih konusunu, Bahçeşehir Üniversitesi Kariyer Planlama Uzmanı Nazik Kösegil ile A'dan Z'ye konuştuk.
Gençlerimiz tercih yaparken kendilerini 6 ila 10 yıl sonrasında iş dünyasına hazırlamaktalar. Üniversite seçimleri de bu hazırlığın önemli bir adımı. Hangi bölümde olduğu fark etmeksizin gençlerin iş dünyasında tercih edilebilir olmasını sağlayan yetkinlikleri vermeyen üniversiteler, gençlerin tercih listelerinde yer alamıyorlar maalesef. Üniversiteler iş dünyasını, Endüstri 4.0'ın iş insanlarından istediği yetkinlikleri takip etmeli ve akademik yapıyı da buna göre sürekli güncellemeli. Peki nedir bu yetkinlikler? Neler geliştirilmeli?
Endüstri 4.0'ı anlamak ve yetkinliklerini belirlemek için birçok araştırma yapılıyor. Bunlardan en dikkat çekeni Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından hazırlanan Geleceğin Meslekleri 2016 Raporu'nda yayınlanan ilk 10 yetkinlik. Karmaşık Problem Çözme, Eleştirel Düşünme, Yaratıcılık..vs gibi.

Geleceğin insanı olabilmek
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç WEF Raporunu dikkate aldıklarını ve akademik yapının her alanında geleceğin mesleklerine yönelik yetkinlikleri geliştirecek programlar açılacağını duyurmuştu. ÖSYM tarafından 20 Haziran'da açıklanan ön bilgilendirme kılavuzunda ise geleceğe yönelik mesleklere iş insanı hazırlayacak olan Bilgi Güvenliği Teknolojisi, Havacılık Elektroniği, Yapay Zekâ Mühendisliği gibi alanlar yer aldı. Bu dikkat çekici gelişmeyle birlikte üniversitelerin de dönüşeceğine dair inancım kuvvetlendi.
Üniversiteler sadece bölüm içerikleri ile değil gençlere sundukları öğrenci yaşamı içerisinde de bu yetkinlikleri geliştirebilirler. Günümüzde tercihlerde, üniversitelerin ve bölümlerinin nitelikleri de önem kazandı. En önemli nitelik ise seçilecek olan yerlerin geleceği nasıl yansıttığı. Tercih uzmanlarının da ailelerle birlikte gençlerin bu anlayışını desteklemesi gerekiyor. Geleneksel anlayışları bilimsel gelişmelerin ışığında güncelleyebilirsek sürecin içindeki tüm unsurlar da kendilerini geliştirecektir. Böylece, hep birlikte geleceğin insanlarını yetiştirebiliriz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA