Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Kendi kendine öğrenme

Dünya toplumları olarak yaşadığımız salgın süreci online eğitime hızlı bir biçimde entegre olmamızı sağladı. Elbette ki bu sistemler ve altyapıları zaten mevcut idi. Ancak yüz yüze eğitim kadar tercih edilmiyordu. Covid-19 salgını ile beraber yöneldiğimiz uzaktan eğitimde; fiziksel temasın olmayışının yanı sıra altını çizmek gereken önemli bir diğer konu ise "Kendi kendine öğrenebilme" yetisinin kazandırılması. Bilim ve teknolojinin hızlı gelişim sürecine uyum sağlamak açısından büyük önem taşıyan kendi kendine öğrenme kapasitesinin geliştirilmesi birçok ülkede eğitimin temel amaçlarından biri. Çünkü kendi kendine öğrenen bireyler, öğrenmede kendileri için neyin önemli olduğunu kendileri kontrol edebilirler ve seçebilirler. Bu konuyu, İletişim Danışmanı Serap Öcal ile masaya yatırdık.
Kendi kendine öğrenme yeteneği yüksek olan bireyler kendini motive edebilir ve her durumda karşılaştığı problemlere çözüm getirebilir. Kendi kendine öğrenme bireylere her koşulda öğrenme fırsatı tanımaktadır. Bu öğrenmeyi kısaca tanımlayacak olursak; öğrenmek için girişimde bulunabilme, başkalarının yardımını alarak veya almadan kendi öğrenme ihtiyaçlarını tanımlayabilme, öğrenme hedeflerini oluşturabilme, öğrenme için kaynak belirleyebilme, öğreneceği bilgiye ilişkin doğru öğrenme stratejisi seçip uygulayabilme ve öğrenme sonuçlarını değerlendirebilme sürecidir diyebiliriz.

Temel becerilerden biri
Kendi kendine öğrenme bireylerin öğrenme hedeflerini gerçekleştirebilmeleri için kendilerine uygun strateji ve yöntemler seçebildiği yaşam boyu devam eden bir süreç olarak tanımlamakta. Bireylere kendi öğrenmelerini planlama, sürdürme ve değerlendirme olanağı tanımasının yanında, herhangi bir eğitim kurumuna ya da yönlendirici bir eğitmene ihtiyaç olmadan, bireyin kendi öğrenmesini gerçekleştirmesini sağlamaya yönelik öğrenmeleri ifade eder. Bu konu son 40 yıldır eğitimde en hızlı büyüyen, en çok araştırılan alanlardan. 21'inci yüzyılın gerektirdiği temel becerilerinden biri. Akademik başarıyı yüksek oranda etkileyen, öz yeterlilik ve kendi öğrenme sorumluluğunu alma uzaktan eğitim, mobil öğrenme ve e-öğrenme modern dünyanın da bir gereği. Geleceğin iş insanlarından beklenen yetkinliklerdir.
Salgın sürecinin tüm olumsuzluklarına rağmen bu önemli yetkinliği mümkün mertebe çocuklarımıza kazandırma fırsatını da kaçırmayalım. Ders saati, ödevleri ve dersi ilgi ile dinleme konusunda aileler öğrencileri motive etmeli, bu sorumluluğu kazandırarak yaşam boyu öğrenme bilincini aşılayarak özgür ve başarılı bireyler yetiştirelim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA