Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

GRİZU-263 uzay takımı

İnsanlığın uzaya olan ilgisi ve merakı her zaman evrensel ve kalıcı oluyor. İnsanların bilinmeyeni keşfetme arzusu, bilimsel ve teknik sınırlarını zorlamaya yönlendiriyor. 2016 yılında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi elektrik-elektronik mühendisliği bölümünden Muzaffer Duysal ile malzeme ve metalürji mühendisliği bölümünden Çağla Aytaç Dursun, 8 kişilik bir uzay takımını oluşturdular. Hayalleri ile gelişen uzay yolculuğunun gerçeğe dönüşme hikâyesinin ilk satırlarını yazmaya başladılar. İşte bu başarı hikâyesini, Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi İletişim Fakültesi GRİZU-263 Uzay Takımı Danışmanı Dr. Öğretim Üyesi Funda Şehirli'den dinledim.
Uzay takımı, Zonguldak'tan bir iz taşıması adına 3 Mart 1992 Zonguldak madenlerinde yaşanan grizu felaketinde yaşamlarını yitiren 263 madenci şehidi anısına "Grizu-263" adını aldı. Grizu-263'ün ilk hedefi 2017'de CanSat Competition adlı ABD'de düzenlenen ve NASA, Lockheed Martin gibi firmaların himayesinde gerçekleşen bir model uydu yarışmasına katılmaktı. İlk model uydu çalışmasına 2.5 litrelik kola şişesi ile çatılarda paraşüt testleri yaparak başladılar. Yarışmada 22'nci oldular. Bazılarına göre başarısızlık olarak kabul edilse de, öğrenilen her ders evrene açılan bir pencereydi. Takım canla başla çalışarak 2018'de NASA-AAS CanSat Competition dünya 2'nciliğini elde etti.

Takıma tam destek
Grizu-263 Türkiye'nin İlk Cep Uydusu (PocketQube) Proje Başlangıcı, 2019'da, TEKNOFEST TÜRKSAT Model Uydu Yarışmasında Türkiye Şampiyonluğu, Farabi VI. ARGE Proje Pazarı'nda da birincilik ödülünü aldı. Proje, Alçak Dünya Yörüngesi Uydularının Takibi İçin "Uydu Yer İstasyonu Üretimi ve Açılışı, 2020'de, NASA - AAS CanSat Competition, dünya 4'üncülüğü, ZOKEV Bilim Ödülünü de alarak her geçen gün yeni başarılara imza atıyor
2020 ile takım, disiplinler arası 40 öğrenciye ulaştı. Grizu-263 Uzay Takımı'nın kuruluşundan itibaren makine mühendisliği bölümünden Prof. Dr. Bülent Ekmekçi takımın akademik danışmanı olarak, elektronik mühendisliği bölümünden Doktor Öğretim Üyesi ve Dr. Hakan Kaya da ekibe bilimsel olarak yardımcı oluyorlar. Grizu-263'ün çalıştıkça hayalleri büyüdü ve destekçileri de arttı. Bu noktada ERDEMİR (Ereğli Demir ve Çelik Fab. T.A.Ş.), finansal açıdan takıma destek oldular.
Grizu-263, Karanlık maden ocaklarından uzayın sonsuz derinliklerine uzanan bir Zonguldak hikâyesi ile çıktıkları yolda uzayda var olduklarını başarıları ile kanıtladılar. Takımın akademik Danışmanı Prof. Dr. Bülent Ekmekçi, öğrencilerin en büyük kazanımlarının "Kendine güvenen, hayal kurabilen, ileri görüşlü, fikrine inanan ve savunan bir gençlik olarak, rekabetçi olmayı öğrenmeleridir, şeklinde ifade ediyor.
Uzay takımı da, uluslararası ve ulusal ölçekte arka arkaya sürekli başarılar kazanarak geleceğimizi şekillendirmeye aday olduklarını kanıtladılar. Mezunlar da savunma sanayii, uzay ve robotik tasarımların üretim ve geliştirme aşamalarında yer alarak, uzay, uydu, savunma ve robotik alanlarında, ülkemizde ihtiyaç duyulan, yetişmiş insan gücüne katkıda bulunacaklar. Bu takımla gurur duymalıyız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA