Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HASAN CELAL GÜZEL

21. yüzyıl Türkiye vizyonu

Dün, Giresun Üniversitesi'nin açılış dersini, '21. Yüzyıl Türkiye Vizyonu' başlığı altında verdim. Üniversite Rektörü Prof. Dr. Aygün Attar, rahmetli dostum Ebülfez Elçibey'in 'manevî kızım' diye hitap ettiği, uluslararası platformda eserleriyle tanınan, ilmî ehliyeti yüksek, çalışkan, başarılı ve vatansever bir üniversite yöneticisidir. Orijinal arşiv belgeleriyle dünyanın çeşitli ülkelerinde Ermeni meselesini anlatmıştır.

***
Bundan on yıl önceki bir yazımda, Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti İktidarı, Türk-İslâm tarihi geleneğine uyarak kendisine bir 'kızıl elma' bulmalıdır, demiştim. T
ürklerin
tarihindeki en önemli hâdise, hiç şüphesiz İslâmiyeti kabul etmeleriydi. Karahanlı Abdülkadir Satuk Buğra Han ile İdil Bulgar Hanlığı'nın İslâmiyeti kabulünden sonra, kızıl elma artık 'îla-yı kelimetullah' (Allah'ın adını yüceltme) idealine dönüşmüştü.
Türkistanlı Ahmet Yesevî'nin 'Alperenleri' için kızıl elma, Anadolu'nun fethi idi. Başbakan Erdoğan'ın 30 Eylül Kongresi'nde okuduğu, Alparslan Gazi'nin 'Malazgirt Duâsı'nda bu ideal vardı. Osman Gazi'nin kızıl elması da Alparslan'ınkinden farklı değildi.
Fatih'in kızıl elmasının hedefinde İstanbul'un Fethi'nden sonra Roma bulunuyordu. O da ceddî Attilâ gibi, 'Cihan Hâkimiyeti Mefkûresi'ni, bu defa rıza-yı ilâhî için uygulamaya başlamıştı. Yavuz Sultan Selim ise hilâfeti üzerine alarak bu yolda önemli mesafeler kat etti.
Kanunî Sultan Süleyman döneminde kızıl elma, Yeniçeriler arasında bir ülkü olarak yaşatılmıştır. 'Kızılelma'ya dek gideriz' deyişi, Yeniçeri Gülbangı'na girmiştir. Kanunî, kızıl elmasında Budin ve Beç'e (Viyana) uzanmıştır.
Abdülhamid Han, 'devlet-i muazzama'yı parmağında oynatarak ecdâdının kızıl elmasını, Kafkasya'dan Afrika'ya, Hindistan'dan Çin'e ve Japonya'ya kadar uzatıyordu.
Mustafa Kemal Paşa'nın kızıl elması da yıkılan İmparatorluk yerine bir millî devleti, Türkiye Cumhuriyeti'ni kurmak olmuştu. İnönü'nün damgasını vurduğu uzun süren Şeflik Dönemi'nden sonra Menderes, Atatürk'ün 'muasır medeniyet seviyesine çıkma' hedefine 'demokrasi' boyutunu ilâve etmiş; 'Mutlu ve müreffeh Türkiye'yi yeni kızıl elma olarak tespit etmiştir. Bu ideale Demirel de iştirak etmekle beraber, bazı altyapı yatırımları dışında statükoyu değiştirememiştir ve İnönü gibi hep değişime karşı çıkmıştır.
Özal ise, kızıl elmasını net bir şekilde 'değişim' ve 'dönüşüm'de bulunan ileri bir Türkiye olarak tespit etmiş ve bu konuda önemli reformlara imzasını atmıştır.
***
30 Eylül 2012'de yapılan tarihî AK Parti Kongresi'nde, bu dönemin lideri olarak anılacak, AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin 'kızıl elması'nı, 2023 ve 2071 olarak iki merhalede ilân etmiştir. İlk merhale, Türkiye Cumhuriyeti'nin 100. kuruluş yıldönümü olan 2023'e kadar uzanan 11 yıllık dönemdir. İkinci merhale ise, Anadolu'nun Türkleşme ve İslâmlaşma vetiresinin başlangıcı olarak kabul edilen Malazgirt Meydan Muharebesi'nin 1000. yıldönümüdür.
Lider Erdoğan'a göre, 11 yıllık ilk dönemin kızıl elması, 'Büyük millet, büyük güç, hedef 2023' sloganıyla ifade edilmiştir. Buna göre, Türkiye, dünyanın 10 büyük ekonomisi arasına girecek ve kişi başına GSMH 25 bin dolara ulaşacaktır.
Erdoğan gençlere hitaben, 'Hedef 2071 gençler. Bizler 2023'ü, sizler de inşallah 2071'i inşa edeceksiniz' dedi. Birçok fütürolog (gelecek bilimcisi), Türkiye'nin 2050'lerden itibaren dünyanın en önemli küresel gücü olacağını belirtiyor.
***
21. Yüzyıl Türkiye vizyonunda, Recep Tayyip Erdoğan'ın kızıl elması inşallah gerçekleşecek ve 21. asır bir İslâm ve Türk asrı olacaktır.
Yahya Kemal'in dediği gibi,
'Tuğlar varsa gerektir Kızılelma'ya kadar...'

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA