Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Örümcek ağı gibi görünen varislerinizden kurtulun

Varis, estetik kaygının yanı sıra ayaklarda yanma, derinden hissedilen bacak ağrıları, zonklama, karıncalanma ve kramplara sebep olur. Genetik yatkınlığı olanlarda ve kadınlarda daha sık görülen varisler için uzun süre ayakta kalmamalı ve doğru ayakkabı seçmelisiniz

Varis denildiğinde akla ilk gelen, bacaklarda ortaya çıkan mor renkli ve belirgin damarlardır. Oysa bir de örümcek varis olarak tabir edilen, bacakların yanı sıra yüz ve benzer bölgelerde görülen, ağ şeklindeki kılcal damarlar vardır. Bunlar, diğerleri kadar tehlikeli değildir ancak estetik açıdan oldukça rahatsız edicidirler. Daha belirgin ve mora yakın renkteki varisler; -genelde- toplardamar probleminin bir işaretidir ve dolaşım bozukluğu olduğunu düşündürür. Oysa örümcek varisler; cilde yakın kılcal damar, arteriol ve venüller gibi daha küçük damarların genişlemesi sonucu gözle görülür bir hal alır. Örümcek varisler (telenjiektazi) aslında varisli toplardamarların akrabasıdırlar. Örümcek varisler olarak bilinen bu varis tipinin kaynağında; genetik yatkınlık, hormonal değişim, aşırı kilo ve hareketsiz bir yaşam tarzı görülebilir. Oluşumlarının ardından tamamen ortadan kaldırılabileceğini söylemek maalesef imkansız. Ancak hayat tarzınızda yapacağınız ufak değişiklikler, bir kısmından kurtulmanıza ve yenilerinin oluşmasına yardımcı olabilir. Bu tavsiyelere toplardamar varisi olanların da mutlaka uyması gerekir.

Kilo verin:
Fazla kilolar, birçok hastalık gibi varis ve örümcek varisin de tetikleyicileri arasında yer alır. Ayaklarınıza taşıttığınız fazla kiloların her biri basıncın artmasına ve kan dolaşımının zorlanmasına sebep olur. Zayıflayarak bu basıncı azaltmalısınız.

Hareket edin:
Uzun süre oturmak, kan dolaşımını olumsuz etkiler. Eğer sürekli oturmanızı gerektiren bir iş yapıyorsanız her yarım saatte bir kalkın ve ufak yürüyüşler yaparak kan dolaşımınıza destek olun.

Bacaklarınızı yüksekte tutun:
Bacaklarınızı sürekli sarkıtmak, yer çekiminin de etkisiyle kan dolaşımını bozar. Özellikle oturarak geçirdiğiniz bir günün ardından mutlaka ayaklarınızın altına bir destek koyarak bir müddet yukarıda kalmalarını sağlayın.

Kan dolaşımını destekleyen gıdalar tüketin:
Kolesterol düşürmede etkili gıdalar, aynı zamanda varis oluşumunu da engellemeye yardımcıdır. Muz, somon balığı, ıspanak, üzüm, zeytinyağı ve bitter çikolata yemek size yardımcı olacaktır.

Doğru ayakkabı tercih edin:
Yüksek topuklu ayakkabılar, kan akışını olumsuz etkiler. Özel günler dışında alçak topuklu ayakkabılar giymeyi tercih edin. Ayrıca son zamanlarda adeta moda haline gelen dar pantolonlardan da uzak durun. Dar pantolonlar, düzgün kan akışını engeller.

TOPLAR DAMAR VARİSLERİ
Vücudumuzda bulunan tüm damarlar, kalbe veya kalpten diğer organlara kan taşımakla vazifelidir. Bu durumda ayaklarımızdan kalbimize doğru bir kan akışı olduğunu söyleyebiliriz. Tahmin edebileceğiniz gibi yukarı doğru hareket gerektiren bu akış esnasında yer çekiminin de etkisiyle bacaklardaki toplardamarların vazifesi, diğerlerine göre biraz daha zordur. Tabii ki bacak bölgesinde gerçekleşen bu kan akışını bacak damarları tek başına başaramazlar. Bu aşamada bacak kasları mükemmel bir destekçidir ve adeta bir pompa işlevi görerek kan dolaşımına destek olurlar. Kapakçık olarak tabir edebileceğimiz bu görevliler hasar gördüklerinde, kan akışı gerektiği gibi gerçekleşemez. Bu durumda özellikle alt bacaklarda kan birikmesi başlar. Artan kan hacmiyle beraber söz konusu damarda genişleme meydana gelir ve böylece damarlar birbirlerinden uzaklaşmaya başlar. Başlangıç aşamasında, estetik açısından son derece rahatsız eden bir görüntü meydana gelir. Bazen yeşil, bazen kırmızı ve mor renkte belirgin ve şiş damarlar bacaklarınızdaki pürüzsüz görüntüyü bozmaya yeter. Bu durumun kronikleşmesi, kişiye ciddi bir rahatsızlık olan varis teşhisi konmasına neden olur. Varis, estetik kaygının ötesine taşındığında; ayaklarda yanma, derinden hissedilen bacak ağrıları, zonklama, karıncalanma ve kramplara sebep olur. Egzama, hatta ülser de varisin sebep olduğu diğer can sıkıcı etkilerdir. Bacaklarda fark edilen varis problemi, vücudun farklı yerlerinde gelişmiş ve henüz fark edilmemiş problemlerin habercisi de olabilir. Bunlar arasında hemoroit sayılabilir. Varis, kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülür ve kalıtsal etkisi oldukça yüksektir. Kalıtsal olmasının yanında hamilelik, menopoz ve yaşlanma dönemindeki hormonal değişimler de varis oluşumunu tetikler. Ayrıca sürekli ayakta kalmak ve bacak yaralanmaları da bu hastalığın oluşmasına sebep etkiler arasında sayılabilir.

TOPLARDAMAR VARİSLERİ VE ÖRÜMCEK VARİSLER İÇİN TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Varisinizin derecesi tedavi şeklini belirlemede en önemli etkendir. Bunu anlamanın en basit yolu ise dopler çektirmektir. İki tip varis için de hem cerrahi, hem de cerrahi olmayan tedavi yöntemleri mevcuttur. Cerrahi müdahale gerektirmeyen aşamada iseniz; basit egzersizler, bacakları yüksekte tutmak ve varis çorapları ilk tavsiye edilenler arasında yer alır. Cerrahi müdahaleler arasında; damar çekme, ultrason eşliğinde köpük tedavisi ve günümüzde en sık kullanılan damar içi radyo frekans ve lazer ile damar kapama yöntemleri sayılabilir.

GÜNEŞE MARUZ BIRAKMAYIN

Damar çekme veya damar içi lazerle kapama uygulamaları, doğru yapıldığında dolaşım problemine sebep olmaz. Çünkü müdahale edilen varisli damar, bacaklardaki toplar damar kan akımını sadece yüzde 10'una denk gelir. Sadece örümcek varis şikayetiniz varsa, cerrahi müdahaleye gerek yoktur. Egzersiz vb. tavsiyeler bu hastaların tedavisi için yeterlidir. Ancak örümcek varislerin boyutu, tedavi alternatifini belirlemede son derece önemlidir. Örümcek varisler ince ve kırmızı renkte ise ozon, lazer ve radyo frekans tedavisi tavsiye edilebilir. Örümcek görünümlü varisler büyük ve mavimsi renkte iseler, klasik tedavi veya köpük tedavisi tavsiye edilir. Varis şikayetleri, bahar aylarında ortaya çıkmaya başlar ve yaz ayları geldiğinde artar. Bu sebeple uzman doktor muayenesinin ardında sizin için belirlenen tedavi yöntemini yaz aylarından önce uygulamanız tavsiye edilir. Her iki tip için de, önleyici ve tedavi edici tavsiyeler benzerlik gösterir. Şikayeti olanlar bacaklarını, direkt güneşe maruz bırakmamalı, fazla kilolarından kurtulmalı, egzersiz yapmayı yaşam şekli haline getirmeli, ayaklarını günün belli saatlerinde yüksekte tutarak dinlendirmeli ve ayak ayak üstüne atma alışkanlığını terk etmelidirler. Sigara içmek, hızlı yaşlanmanın en önemli sebeplerinden biridir ve damarlarınızı da yaşlandırır. Bu sebeple sigarayı bırakmak da yapmanız gerekenler arasında sayılmalıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA