Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Yeşil yapraklı sebzeler yiyin!

Brokoli, ıspanak ve pazı gibi yeşil yapraklı sebzeler, vücutta antioksidan etkisi gösterirler. Böylece toksik kimyasallar vücudunuzda dolaşamaz

Ekim itibariyle Meme Kanseri Farkındalık Ayı'na girmiş bulunuyoruz. Farkındalığı artırarak risk altındaki tüm kadınların, rutin kontrol ve muayenelerini aksatmadan yaptırmalarını hedefleyen bu süreçte, sizler de almanız gereken önlemleri ve vücudunuzun verdiği mesajları okumayı öğrenmelisiniz. Mamografi çektirmek ve bağışıklık sisteminizi güçlendirecek bir diyet uygulamak, yapabilecekleriniz arasında ilk sıralarda yer alıyor. Amerikan Kanser Derneği, kadınların en çok yakalandığı kanser türünün meme kanseri olduğunu tespit etti. Birçoğunuz, meme kanserinin ileri yaşlarda görülmeye başlandığını düşünür ve henüz risk grubunda olmadığına inanır. Oysa bir kadının meme kanseriyle karşılaşma riski, 20 yaşından itibaren ortaya çıkar. Hep kadınları ikaz ediyoruz ama seyrek rastlanıyor da olsa erkekler de meme kanserine yakalanabilirler.

YUMURTALIK KANSERİ DE VAR!
Yapılan bilimsel istatistikler, meme kanserine yakalanan hastaların yüzde 20'sinin ailesinde meme kanseri hikayesine rastlandığını gösteriyor. Bu oran tahmin edilenin biraz altında. Kalıtsal durum söz konusu olduğunda, ailesinde meme kanseri vakası olanların meme ve yumurtalık kanserine eğilimlileri olduğunu söyleyebiliriz. Bu durum, kalıtımsal meme ve yumurtalık kanseri sendromu olarak adlandırılıyor. Kötü huylu (maling) tümörler, henüz başlangıç aşamasındayken bağışıklık sistemimiz tarafından temizlenebilirler. Bağışıklık sistemimiz yeterince kuvvetli değilse, bu tip hücreler temizlenerek yok edilemezler. Yapılan bilimsel araştırmalar, bağışıklık sistemini kuvvetlendirmenin meme kanserine yakalanma riskini azalttığını gösteriyor. Mutlaka bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirecek yiyecekleri tercih etmeli ve yeme alışkanlıklarımız arasına; yeşil çay, sarımsak, zeytinyağı, zerdeçal ve yeşil yapraklı sebzeleri eklemelisiniz. Yeşil çay, mükemmel bir antioksidandır. Hatta etkisini 10 kat artırmak için içine limon da sıkabilirsiniz. Yapılan araştırmalara göre günde üç fincan yeşil çay içmek, içerisinde bulunan ECGG adlı antioksidan madde sayesinde meme kanserine yakalanma riskini yüzde 50 oranında azaltıyor. Sarımsak ve zencefil en yaygın kullanılan bağışıklık kuvvetlendiriciler olarak bilinir. Hatta zencefil, baharatlar arasında 'altın baharat' olarak da adlandırılır. Bu turuncu baharat, elbette antioksidan özellik taşıyan en güçlü baharat değildir. Ancak fazla salgılanan östrojen oranını düşürmeye yardımcı etkisi sebebiyle meme kanserini önlemede son derece kuvvetli bir silahtır. Her gün belirli dozda kullanımının kanserli tümörlerin büyümesini durdurduğu da biliniyor.

DETOKS ETKİSİ YAPIYORLAR
Lahana, brokoli, ıspanak ve pazı gibi yeşil yapraklı sebzeler; mükemmel birer vitamin, mineral ve antioksidan kaynağıdırlar. Ayrıca yüksek lif oranları sayesinde, östrojen seviyesinin düşmesini sağlarlar ve sindirim sistemi için de son derece faydalıdırlar. Yeşil yapraklı sebzeler, aynı zamanda karaciğeri temizleyerek detoks etkisi yaparlar. Böylece toksik kimyasalların vücutta dolaşması engellenmiş olur. Bu sayede tümör oluşturan hücreler bir araya gelemezler. İyot kaynağı olması sebebiyle kanserle mücadelede önemli rol oynayan deniz yosunu da bir diğer faydalı yeşil yapraklıdır. Deniz yosunu da östrojen hormonunu düzenleyici etkisi sebebiyle meme kanseri ile savaşta son derece faydalıdır. Brokoli, karnabahar ve lahana gibi kükürtlü sebzeler, anti-kanser özellikleriyle ön plana çıkıyor. Yapılan çalışmalar, bu sebzelerin içerdikleri glukozinolat adı verilen bileşik sayesinde, çeşitli organlarda kanseri durdurucu etkiye sahip olabileceğini göstermiş. Bu nedenle; özellikle mevsiminde bu sebzeleri sofranızdan eksik etmemeye özen gösterin. Zerdeçal, kendisine sarı-turuncu rengini veren kurkumin sayesinde eklem iltihaplanması ve kalp hastalıkları gibi birçok farklı hastalık türüne karşı kullanılabiliyor. Kanser hücrelerinin de büyümesini ve yayılmasını engellediği düşünülen zerdeçalı günde bir tatlı kaşığı kadar kullanabilirsiniz. Zerdeçalı; salata, yoğurt ve çorbalara ekleyebilir ya da yemekleri pişerken az miktarda yağ ile çevirerek tüketebilirsiniz.

KİLONUZU BAKLAGİLLE KORUMAYA ÇALIŞIN
Meme kanserinden korunmak için normal vücut ağırlığında olmak önemli. Kuru baklagiller bu noktada bizlere yardımcı olan yiyeceklerin başında geliyor. Kuru fasulye, nohut, mercimek gibi baklagiller içerdikleri posa sayesinde kan şekerinin dengelenmesine yardım ediyor ve tokluk süresini uzatıyor. Aynı zamanda bitkisel protein kaynağı olan bu grubu haftada iki-üç kez ister sıcak bir sulu yemek olarak, isterseniz salatalarınıza haşlanmış şekilde ilave ederek tüketmenizde fayda var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA