Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Doğal deterjanı kendiniz yapın

Bazı kişiler alıştıkları kimyasal temizlik malzemelerinden vaçgeçemese de, yeni trend doğallıktan yana. Siz de kendi doğal deterjanınızı yapabilirsiniz

Son yıllarda doğal malzemelerden karışımlar hazırlayarak zararlı kimyasallardan uzak temizlik ürünleri elde etmek, hızla yükselen bir trend halini aldı.
Bazılarımız bu tip ürünlerin güvenilirliğine inanarak uygularken, bazılarımız alıştığımız kimyasalların kokusunu duymadan temizliğin gerçekleştiğine bir türü ikna olamıyoruz. Oysa son yıllarda yapılan araştırmalar, temizlik malzemelerinde kullanılan kimyasalların uzun süre yüzeyde ve havada kaldığını, soluma veya temas yoluyla da bedenimize girerek zarar verdiğini gösteriyor. Özellikle çocuğunuz varsa durum sandığınızdan daha tehlikeli bir hal alabilir. Bu sebeple, doğal malzemelerle kendi temizlik malzemelerinizi hazırlamak hem daha güvenilir, hem de daha ekonomiktir.

Yüzey dezenfektanı olarak greyfurt
Yapılan araştırmalar, greyfurt çekirdeğinden elde edilen yağın, muhteşem bir dezenfektan olduğunu gösteriyor. Araştırma sonuçlarına göre greyfurt çekirdeği, anti-viral, antiparazitik, anti-mantar ve anti-bakteriyel özellik taşıyor. Mutfak ve banyo gibi özellikle mantar oluşumuna elverişli nemli ortamlar başta olmak üzere evin genelinde kullanabileceğiniz greyfurt çekirdeği yağı ile hazırlanan karışımı oluşturmak ise çok kolay. İki bardak suya, 20 damla greyfurt çekirdeği yağını (soğuk sıkım olmasına özen gösterin) ekleyin ve boş bir sprey şişesine dökün. İşte bu kadar kolay! Temizliğin kokusuz olmayacağına inananlardansanız, birkaç damlayı geçmemek şartıyla kokusunu sevdiğiniz bir esansiyal yağı (lavanta vb.) karışıma ekleyebilirsiniz.

Karbonat en iyi yardımcınız
Karbonat, ulaşılması en kolay ve ucuz malzemelerden biridir. Özellikle koku sorunu yaşadığınız fırın ve benzer yüzeylerdeki kalıntıları temizlemenin en pratik yolu, karbonattan faydalanmaktır. Yemek artıkları ve hafif yanıklar sebebiyle kirlenen fırınınızdaki lekelerin üzerine bir miktar karbonat dökün ve sabaha kadar fırının kapağını açmadan bekleyin. Sabah hafif ovalayarak fırınınızı silin. Kirlerin kabararak çıktığını ve yemek artıklarının sebep olduğu kokunun kaybolduğunu göreceksiniz.

Sirkeye güvenin
Ahşap yüzeyler için özel olarak hazırlanan temizleyiciler, yüksek oranda zararlı kimyasal içeriyor. Gün boyu cildinize temas ettiklerindeyse bedeninize giriş yapmış oluyorlar. Ayrıca bu tip kimyasalları solumanın da son derece tehlikeli olduğunu bilmenizde fayda var. Oysa evde kendi ahşap temizleme deterjanınızı hazırlayabilirsiniz. Bir miktar sıcak suya birkaç damla zeytinyağı ya da jojoba yağı damlatın. Bir ölçü beyaz sirke (kokusuz olduğundan ev temizliğinde beyaz sirke tercih etmelisiniz) ilave edin. Ardınızda hoş bir koku bırakmak istiyorsanız sadece birkaç damla limon yağı ekleyebilirsiniz. Hazırlayacağınız bu karışım hem kusursuz bir temizlik ve hijyen sağlar, hem de ahşap yüzeylerinizi korur.

Doğal yumuşatıcı
Birçoğumuz çamaşır yumuşatıcılarının giysilerde uzun süre kaldığını biliyoruz. Ancak kokuları sebebiyle yaşattıkları temizlik hissinden dolayı bir türlü vazgeçemiyoruz. Çamaşır makinenizin son durulama suyuna 1/4 bardak beyaz sirke eklediğinizde çamaşırlarınız tam istediğiniz yumuşaklığa kavuşabilir. Böylece kimyasal içerikli yumuşatıcıları hayatınızdan çıkarabilirsiniz.

Gümüşlere diş macunu
Evet, yanlış okumadınız! Diş macununuz gümüşlerinizi parlatırken en doğal yardımcınız olabilir. Dikkat etmeniz gereken tek şey, diş macununuzun doğal ve karbonat içermiyor olması. Eğer karbonatlı bir macun kullanırsanız, gümüş yüzeyinde çizikler oluşabilir. Tozu alınmış gümüşlerinize ufak bir parça macun sürün ve yumuşak bir bezle ovun. Ardından durulayın. İşte bu kadar kolay!

Tıkalı lavabolar
Tıkalı gider dorularını açmak için kuvvetli kimyasallar kullanmak zorunda kalıyoruz. Ayrıca bu tip kimyasalların üzerine bir de kaynar su dökerek tüm eve yayılan kimyasal bir duman bulutu oluşturuyoruz. Bu dumanı solumak sandığınızdan çok daha zararlıdır. Tıkalı bir lavabonuz varsa önce suyu tahliye edin, ardından delikten yarım bardak kadar karbonat dökün. Hemen ardından yarım bardak beyaz sirkeyi giderden gönderin ve gider deliğini bir havlu ya da benzer bir şeyle iyice örtün. Bekleyebildiğiniz kadar bekleyin ve havluyu kaldırarak bol miktarda kaynar suyu deliğe dökün. Giderin açıldığını göreceksiniz.

Küvet ovmak karbonatla mümkün
Küvet ve lavabo gibi yüzeyler kiri biriktirdikleri ve genelde beyaz oldukları için sıklıkla ovularak temizlenmeleri gerekir. Kimyasal madde içeren yüzey ovucularındansa evde kendi hazırladığınız karışımı kullanmak hem sağlıklı, hem daha ucuz bir alternatiftir. Ovmak istediğiniz yüzeye yarım bardak kadar karbonatı serpin. Ardından boyasız ve kokusuz (kimyasal içermeyen) hazır bulaşık deterjanı ekleyin. Böylece karbonatın yüzeyde hareket etmesi kolaylaşacaktır. Ardından süngerle ovun ve durulayın.

Islak mendillerinizi hazırlayın
Bunun için ilk yapmanız gereken, yeni doğan bebekler için özel hazırlanmış sadece pamuk ve sudan oluşan ıslak mendil paketini boşaltmanız olacak. 20 adet kağıt havluyu 1/4 bardak beyaz sirke, 1/4 bardak soda ve yedi-sekiz damla kokusunu sevdiğiniz bir esansiyal yağ karışımıyla ıslatın. Ardından yaprakları yırtmadan tek tek sıkın ve ıslak mendil paketine sırayla yerleştirin. Paketi iyice kapatarak kurumasını engelleyin. Hazırladığınız ıslak mendilleri yüzey temizliği ve hijyeninde rahatlıkla kullanabilirsiniz.

Kendi diş macununuzu yapabilirsiniz
Bunun için üç yemek kaşığı karbonata, üç yemek kaşığı Hindistan cevizi yağı ve 15-20 damla kadar nane yağı (soğuk sıkım olmasına dikkat edin) eklemeniz yeterli.

Evde bulaşık makinesi deterjanı yapımı
Bulaşık makineleri hayatı kolaylaştıran en önemli icatlardan biri. Ancak uzun süre durulanmasına rağmen özellikle tahta mutfak malzemelerinde kalıntı bıraktığını ve yemek hazırlığı esnasında sıcakla temas eden bu gereçlerin yemeğe kimyasal bıraktığını artık biliyoruz. Evde kendi bulaşık makinesi deterjanınızı yapmak aslında çok kolay. Bir bardak öğütülmüş deniz tuzuna bir bardak boraks (eczanelerden temin edebilirsiniz) ve yarım bardak mandalina suyu ekleyerek karıştırın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA