Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Bağışıklık dostu yiyecek ve içecekler

Havalar soğudu, kış kapıda... Bağışıklık sisteminizi kivi, mango, brokoli gibi yiyecekler ve ballı bitki çayları gibi içeceklerle güçlendirin

Bağışıklık sisteminizi güçlendirecek en lezzetli içecekleri ve C vitamini bakımından zengin yiyecekler neler merak ediyor musunuz? Bugünkü köşe yazımda tam da bu konuları ele alıyorum...
C vitamini denildiğinde aklımıza ilk olarak portakal gelir. Peki ya bu meyvenin C vitamini listesinde pek de üst sıralarda olmadığını söylesek ne derdiniz?
Evet, bu doğru. Orta büyüklükte bir portakal, önemli seviyede (70 mg.) C vitamini içerir (tavsiye edilen günlük değer 60 mg.) ama bugün size bahsedeceğim yiyecekler C vitamini açısından portakaldan daha üst sıralarda yer alıyor.
Şimdi günlük yeterli miktarda C vitamini tüketiminin, soğuk havalarda ortaya çıkan vücut yorgunluğunu azaltmaya yardımcı olduğunu göstermenin vakti geldi...

Çilek
Bu meyve, kase başına 85 mg. C vitamini ve aynı zamanda kan şekerinizi sabitlemeye yardımcı olan bol miktarda manganez içerir. Tabii en zor olan kısım, gerçekten organik olup olmadığını anlamak.
Organik bir çilek sizin için en sağlıklı olanıdır.

Ananas
Taze, tropik ve sulu bir bardak ananas, 79 mg. C vitamini içerir. Diğer meyvelerden farklı olarak, içinde protein sindirimine yardımcı olan önemli miktarda bromelain enzimini barındırır.

Mango
Tatlı ve dolgun bir mango, 122 mg. C vitamini içerir. Ayrıca, güçlü bir zeaxanthin kaynağı ve antioksidandır. Makular dejenerasyonuna neden olan zararlı mavi ışınları filtreleyerek gözlerinizin sağlıklı kalmasına yardımcı olurlar. Şimdi yapmanız gereken, markete gitmek ve sepetinize bol C vitaminli bu meyveyi almak.

Brüksel Lahanası
Sanki Brüksel lahanasını sevmemiz için başka bir nedene ihtiyacımız varmış gibi bir de Brüksel lahanası; bardağında 75 mg. C vitamini ve tıpkı alabaş gibi bileşenlerinde kanserle mücadele eden besin maddeleri içerir.

Papaya
Artık marketlerde sık sık karşımıza çıkan papaya, tropikal meyve ailesinden mango ve ananas gibi C vitamini bakımından rakiplerine meydan okur seviyede.
Adet başına 95 mg. C vitamini içeren papaya içinde iltihap azaltan papain ve kimopapain enzimlerini barındırır.
Parlak bir cilde sahip olmak istiyorsanız sıklıkla bu meyveyi tüketmeyi unutmayın.

Biber
Tüm biberler (yeşil, sarı ve kırmızı ) portakaldan daha fazla C vitamini içerir. Yeşil biber 95 mg. C vitamini içerirken sarı biber, biberlerin şahı olarak tam 341 mg. C vitamini içerir.
Benden size bir öneri:
Küçük bir kap biber sadece 45 kaloridir. Bu nedenle evinizdeki atıştırmalık tabağınızdan asla eksik etmeyin.

Brokoli
Bir fincan doğranmış brokoli, tüm gün ihtiyacımız olandan daha fazla C vitamini (81 mg.) ve yeterli oranda K vitamini içerir. K vitamini kemik sağlığı ve kan pıhtılaşması için çok önemlidir.
Şimdi gelelim bu soğuk havalarda bağışıklığınızı kuvvetlendirebilmek adına tüketmeniz gereken içeceklere… Henüz gribin etkilerini yok edecek bir sihir bulunamamış olsa da, bağışıklık artırıcı bazı içecekler bu gibi etkileri azaltmak için lehimize gibi görünüyor.
Araştırmacılar; aşırı miktarda antioksidan, vitamin ve mineral içeren sıvıların, bağışıklık sistemimizin sindirim ve emilimini kolaylaştırdığını söylüyor.
Ekstra sıvılar, vücudunuzu zinde tutmanıza, bağışıklık hücreleri arasındaki iletişimi geliştirmeye ve yabancı istilacıları temizlemeye yardımcı olur.

Taze limon ve zencefil suyu
Bağışıklık ve genel sağlık konusunda size önereceğim en önemli tavsiyelerden biri, güne bir fincan sıcak su içine taze limon ve zencefille başlamanız olacak.
Bir bardak sıcak suyun içine bir çay kaşığı taze zencefil rendeleyip üzerine bir ya da iki limon dilimi ekleyin ve işte yüksek antioksidanlı, C vitamini deposu, bağışıklık artırıcı içeceğiniz hazır. Tarifin basitliğine aldanmayın; tüm vücut sisteminizi ısıtır, etkinleştirir ve temizler.

ChaI çayı
Bir çay çeşidi olan Chai'yi evde hazırlamak mümkün. İşte size Chai'nin içinde bulunan olmazsa olmazlar: Siyah veya yeşil çay, tarçın, kakule, zencefil, karabiber, karanfil ve rezene. Tüm bu bitkiler, bağışıklık hücrelerini güçlendirir, daha fazla enerji verir, vücuttaki bakterilerle ve virüslerle direkt olarak savaşır, kronik iltihap azaltan bileşenlere katkıda bulunur.
Bir hatırlatma;
Chai'dan maksimum fayda sağlamak için şekersiz tüketmeye dikkat edin. Doğal şeker bile bağışıklığı baskılayan kan şekerini artırır.

Vitamin içeceklerinin vazgeçilmezi: Bal
Anneler, havalar soğuduğunda duyulan ilk hırıltıda yapmaları gereken şeyi iyi bilirler. Sıcak içecekler; sindirimi kolaylaştırır, soğuk algınlığı ve grip belirtilerini hafifletir yani bağışıklık sistemine mikroplarla savaşmak için ihtiyaç duyduğu ilk uyarıyı yapar. Bağışıklık güçlendiren içeceğinizi bir antioksidan kaynağı olan balla tatlandırın. Koyu renk ballar daha fazla antioksidana sahiptir. Daha iyi bir etki için karabuğday gibi koyu çeşitleri tercih edin. Hemen hemen hepimiz, öksüren birine bir kaşık bal yemesini tavsiye edenleri duymuşuzdur. Deneyenler bilir, bal boğazın yumuşamasına yardımcı olup öksürüğün şiddetini azaltır. Kaynağını dahi bilmediğimiz bu tavsiyenin gerçeklik derecesini araştıran bilimadamları, balın (elbette saf balın) boğazı yumuşatarak öksürüğü azalttığını ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirdiğini ispatladılar. Balın içerdiği mucizevi maddelerden yeterince faydalanmak için her gün bir kaşık bal tüketmeniz yeterli ve gereklidir.

Alabaş (Kohlrabi)
Brassica ailesinin bu üyesi, bardak başına 84 mg. C vitamini içermektedir. Ve Brassica, kardeşleri gibi, kanserle mücadele de önemli yardımcılardandır. 'Alabaşı yiyeceklerle nasıl kullanacağım?' diyorsanız size bir öneri: Salatalarda lahana yerine kullanın, sebzeli eriştenin içine doğrayın ya da sadece parça halinde kesip zeytinyağında kavurun.

Yatmadan önce kivi yiyin!
İki adet kivi bünyesinde 128 mg. C vitamini barındırır. Araştırmalar, kivinin uykuya dalmada yardımcı olduğunu ve uyku kalitesini artırdığını ortaya çıkartmıştır. Yüksek seviyedeki serotonin iyi bir uyku için faydalı bir başlangıçtır. Yatmadan önce birkaç dilim kivi yemeyi unutmayın!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA