Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Bağışıklığınız için daha fazla sarımsak yiyin

Sarımsağın içerisinde bulunan yüksek seviyedeki allicin, kan basıncını önemli ölçüde düşürür. Ezilmiş sarımsaktaki allicin ise virüslerle mücadelede yardımcıdır

Her yıl boğaz ağrısı, ateş ve burun akıntısını geçirmek için harcadığınız zaman, tatile harcadığınız zamandan daha mı fazla? Peki, bunu önlemek için neler yapmalıyız merak ediyor musunuz?
Hepimizin bildiği gibi uzun ve sağlıklı bir yaşam için düzenli sporun yanı sıra sebze ve meyve tüketimine de önem verilmelidir. Özellikle renkli meyve ve sebzeler antioksidanlarla doludur. Colorado Eyalet Üniversitesi'ndeki bir araştırmaya göre, antioksidan bakımından zengin beslenmek vücut direncini artırır ve vücudu salgın hastalıklara karşı korur. Peki yaşam kalitesini artırma ve uzun yıllar sağlıklı bir yaşam sürmenin başka yolları neler?

İKİ HAFTADAN FAZLA SÜRÜYOR
Yetişkinler, yılda ortalama üç kez soğuk algınlığına yakalanmakta ve bu hastalıkların her biri bir veya iki hafta sürmektedir. Bu soğuk algınlıklarının yüzde 5-20'si gribe dönüşmekte ve bu da hastalık süremizin daha da uzamasına sebep olmaktadır.
Soğuk algınlığı ve grip ile mücadele için test edilmiş bu ipuçları, tüm kışın iyi geçmesine yardımcı olabilir. En yeni araştırmalardan geleneksel yöntemlere kadar hayatımıza katacağımız küçük ipuçlarının bulunduğu bu haftaki köşe yazımın size yol göstereceğini umuyorum.

Kötü kokması sarımsak yemenizi engellemesin: Yemeklerin vazgeçilmez lezzetlerinden olan soğan ve sarımsak için ilaç deposu demek mümkün. Özellikle sarımsağın doğal bir antibiyotik oluşu, vücut direncini artırıp saman nezlesine karşı savunma sağlar. Sarımsak, nefesinizin kötü kokmasına neden olabilir. Ancak bu, sarımsaktan uzak durmanıza neden olmamalıdır. Çünkü sarımsağın, içerisinde bulunan yüksek seviyedeki allicin sayesinde, kan basıncını önemli ölçüde düşürdüğü gösterilmiştir. Ezilmiş sarımsaktaki allicin adlı madde, virüslerle mücadelede yardımcıdır. 12 hafta süren bir İngiliz araştırmasında, günlük 180 mg. allicin takviyesi verilen insanlar, etkisiz ilaç verilenlere göre yüzde 63 daha az soğuk algınlığına yakalanmışlardır. Bir diş sarımsak 5-9 mg. allicin içerir; bu, allicin takviyesine göre az bir miktardır ama iki diş sarımsak bile sizi soğuk algınlığından korumaya yardımcı olacaktır.

Uzmanlar probiyotikleri öneriyor: Probiyotikler canlı mikro organizmalardır. Uzmanlar, sağlığınız için yararlı bakteriler içeren probiyotik takviyesi almanızı öneriyor. Böylece hem solunum, hem de gastrointestinal enfeksiyon riskini azaltabilirsiniz. Yapılan bir araştırmada; insanların bir bölümüne etkisiz ilaç, bir bölümüne probiyotik verilmiştir. Probiyotik alan kişiler yüzde 42 daha az soğuk algınlığına yakalanmışlar. En bilindik probiyotikler; yoğurt, peynir, kefir, lahana turşusu ve salatalık turşusudur.

Sık sık ellerinizi yıkayın: Ellerinizi sık sık temizlemek soğuk algınlığı ve grip virüslerine karşı kendinizi korumak için en etkili yöntemdir. Ancak ellerinizi yıkamakta tek başına yeterli değil; ellerinizi kurutmak da bir o kadar önemli. Çünkü mikroplar ıslak cildinize daha kolay yapışır. Nemli havluları sık sık kuru olanlarla değiştirdiğinizden emin olun!

İyi bir uyku çekin: Carnegie Mellon Üniversitesi'nde yapılan bir çalışmada, ortalama yedi saatten daha az bir süre uyuyan insanların dinlenmiş hissettiklerini söylese de sekiz saat veya daha fazla uyuyanlara göre soğuk algınlığına yakalanma riskleri üç kat fazla olduğu ortaya çıkmıştır.

SAĞLIKLI BİR YAŞAMIN ANAHTARI EGZERSİZ YAPMAKTA
Sağlıklı bir yaşamın en temel gerekliliklerinden biri egzersizdir. Doğru ve düzenli egzersiz, yaşlanma ile birlikte gelen fiziksel rahatsızlıkları önlemede, bağışıklık sistemini güçlendirmede ve olası hastalıklara karşı korumada önem taşır. Günlük 30-60 dakika arasında egzersiz yapmak, kan akışını artırarak bağışık hücrelerinin vücutta dolaşmasını sağlar.

ŞEKERİ HAYATINIZDAN TAMAMEN ÇIKARIN
Loma Linda Üniversitesi'ndeki bir araştırmada, günde altı çorba kaşığı şeker (portakal suyu, bal, şekerli içecekler vb.) tüketen insanların, enfeksiyona karşı savaşan beyaz kan hücrelerinde, bakteri ve virüslere karşı savunma gücünün kaybolduğu görülmüştür. Bağışıklık sisteminiz şekerli bir yiyecek ya da içecek tükettikten sonra birkaç saat boyunca depresyonda kalır. Yani birkaç saatte bir şekerli içecek tüketiyorsanız vücudunuzun direnci gün boyunca düşük olacaktır.

BAHARATI SOFRANIZDAN EKSİK ETMEYİN
Makarna sosundaki kekiğin veya sandviçinizdeki hardalın bağışıklık sisteminizi artırabileceğini hiç düşündünüz mü? Kış aylarında, yaptınız yemekleri kekik ve zerdeçal gibi yararlı baharatlarla tatlandırın ki bağışıklık sisteminiz güçlensin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA