Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Bağışıklık sisteminiz yeteri kadar güçlü mü?

Kışın gribe yakalanmamak için bağışıklık sisteminizin güçlü olması gerekir. Bunun için aldığınız besinlere dikkat edin, yeteri kadar su için ve mümkün olduğunca stresten uzak durun

Hava soğudu, hastalıklar kapıda. Peki bağışıklık sisteminiz kışa hazır mı? Bağışıklığımızın kışa hazır olup olmadığını nasıl anlarız? Bağışıklığımızı güçlendirmek için ne yapabiliriz?
Sürekli tıkanmış bir buruna sahipseniz ve bütün kış süren öksürükten kurtulamadıysanız, bir şeyleri yanış yapıyor olabilirsiniz. Hayatınızda yapacağınız birkaç küçük değişiklik, sizi tüm kış palyaço burnuyla gezmekten alıkoyabilir. Araştırmalar; soğuk algınlığı ve gribe karşı hassasiyetinizin, ne kadar şeker yediğiniz veya kış boyunca burnunuzun ne kadar kuru olduğuyla alakalı olduğunu gösteriyor.
Bağışıklığınızın güçsüz olmasının nedenlerine bir göz atalım...

AŞIRI KİLO TEHLİKELİ
Çok fazla şeker yemek sadece kilo aldırmaz. American Journal of Clinical Nutrition'da yayınlanan bir araştırmada, 100 gram şeker yemenin, beyaz kan hücrelerinin beş saat boyunca bakterileri öldürme kabiliyetini önemli ölçüde engellediği ortaya çıktı.
Vücudunuzun toksinleri boşaltmak için bol miktarda suya ihtiyacı vardır. Günlük su tüketme miktarı kişiden kişiye değişir. İdrarınız açık sarı renk ise doğru miktarda su içiyorsunuz demektir.
Gribi en ağır geçiren hastaların vücut kitle indeksleri 40'ın üstündedir, yani morbid obezdirler. Aşırı kilo, bağışıklık sisteminin enfeksiyonla mücadele kabiliyetini bozan hormonal dengesizliklere ve iltihaba neden olabilir.
İçtiğiniz suyun temizliği; hasta olun ya da olmayın, bağışıklık sisteminizde rol oynayabilir.
Burun akıntısı, aslında soğuk algınlığı ve grip karşısında iyi bir savunmadır. Burun geçiş yolları çok kuruysa, mikropların işi çok daha kolay olur.



GIDALARDAN YARDIM ALIN
Şimdi de, bağışıklığınızı güçlendirmeniz için tüketmeniz gereken besinlere bir göz atalım...
Yoğurt: Probiyotikler veya yoğurtta bulunan canlı aktif kültürler, bağırsak yollarını hastalıklara neden olan mikroplardan uzak tutan sağlıklı bakterilerdir. Araştırmalar; günde 200 gram yoğurt tüketmenin, bağışıklığın artırılmasında etkili olduğunu bulmuştur.
Yulaf ve arpa: Norveç'te yapılan bir araştırmaya göre; bu minik taneler, antimikrobiyal ve antioksidan özelliklere sahip bir lif türü olan beta-glukan içeriyor. Bu tür gıdalar bağışıklığı artırır, yara iyileşmesini hızlandırır ve antibiyotiklerin daha iyi çalışmasına yardımcı olur.
Deniz ürünleri: Kabuklu deniz hayvanlarında bol miktarda bulunan beyaz kan hücreleri; grip virüslerini vücudun dışına çıkarmaya yardım eden proteinler olan sitokinlerin üretilmesine yardımcı olur. Somon, uskumru ve ringa balığı da enflamasyonu azaltan, hava akışını artıran ve ciğerleri soğuk algınlığı ve solunum yolu enfeksiyonlarından koruyan Omega-3 yağları bakımından zengindir.
Tavuk suyuna çorba: Pişirme sırasında tavuktan salınan aminoasit sisteinin, kimyasal açıdan bronşit ilacına benzer. Çorbanın tuzlu suyu, öksürük ilaçları gibi etki göstererek mukusun ince tutulmasını sağlar. Sarımsak, soğan ve baharat; çorbanın bağışıklık artırıcı gücünü daha da etkin hale getirebilir.

Karanfil (Syzygium aromaticum) nelere iyi gelir? Karanfilin (Syzygium aromaticum) faydaları nelerdir?


Et: Çinko eksikliği, vejetaryenler ve kırmızı et tüketmeyenlerde görülür. Oysa hafif çinko eksikliği bile enfeksiyon riskinizi artırabilir. Beslenme listenizdeki çinko; bakterileri, virüsleri tanıyan ve yok eden bağışıklık sistemi hücrelerinden olan beyaz kan hücrelerinin gelişimi için çok önemlidir.
Multi vitaminler: A, B6, B12, C, D vitaminlerinin ve krom, bakır, folik asit, selenyum, kalsiyum, çinko minerallerinin günlük alınması gereken miktarları kontrol edin. Aynı zamanda doktorunuzun sizin için uygulayacağı testle, vücudunuzda eksik olan vitamin ve mineralleri saptayın.

STRES HASTALIĞINIZI TETİKLEYEBİLİR
Evet biliyorum, günümüzde stres yapmamak çok zor. Ama her defasında söylediğim gibi, stres tüm kötülüklerin anasıdır. American Psychological Association'ın bir raporuna göre; uzun vadeli stres, bağışıklık sisteminizin tepkilerini zayıflatır. Buna ek olarak; gribe yakalanırken stres altındaysanız, belirtiler daha da kötüleşebilir.
Uyku düzensizliği ve sağlıksız yaşam, gribinizin sebebi olabilir. Ortalama bir yetişkin, her mevsim en az bir kere soğuk algınlığı geçirir ve genellikle bu üç-dört gün sürer. Eğer daha fazla hastalanıyorsanız, vücut direnciniz düşük olabilir. Daha fazla uyumak, düzenli egzersiz yapmak ve sağlıklı sebze ve meyve yemek size yardımcı olabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA