Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Eğer damarlarınızda mavilik varsa sakın ihmal etmeyin

Bacak damarlarındaki ağrı, şişme ve uzun süre geçmeyen kramplar gibi durumlar varisin belirtisidir. Ancak ilk ve en büyük belirti mavileşmiş damarlardır ve en kısa sürede hekime gidilmelidir

Varis, estetik görünümün yanı sıra ayaklarda yanma, derinden hissedilen bacak ağrıları, zonklama, karıncalanma ve kramplara sebep olan, genellikle kadınlarda daha sık görülen bir hastalıktır. Türkiye'de 20 ile 70 yaş arasındaki insanların en az yüzde 50'sinde görülen varis hakkında bilmeniz gerekenleri bu haftaki yazımda bulabilirsiniz…

VARİS NEDİR?
Varis, daha çok yaşı ilerlemiş olan bireylerde görülen toplardamar rahatsızlığıdır. Tedavi edilmediği sürece bireylerin günlük yaşamını ciddi şekilde etkileyen bu rahatsızlığın ameliyatlı ve ameliyatsız tedavisi mümkündür. Özellikle ilerlememiş vakalarda ameliyatsız varis tedavisi uygulanması tercih edilmektedir. Ancak hastalık kişinin günlük yaşamını ciddi şekilde etkileyecek bir noktaya geldiyse, bu durumda cerrahi müdahaleye gerek duyulmaktadır.

VARİS HASTALIĞININ BELİRTİLERİ
Varis, genellikle bacaklarda meydana gelmektedir. Ancak bunun yanında; anüs, meme, vajina, el, kol, göz ve yumurtalık gibi bölgelerde de bu hastalığın görülmesi mümkündür. Hastalığın tedavi süreci ise hastanın durumu ve yine hastalığın ilerlemesine göre belirlenmektedir. Varis hastalığı ile ilgili olarak bireylerin aklında oluşan ilk sorulardan bir tanesi de 'Varisin belirtileri nelerdir?' olur. Yani, hangi durumlarda varisten şüphelenmeli ve doktora gitmelisiniz? Her mavi damar görünümü varisin habercisi midir? Halk arasında yaygın inancın aksine durum bundan farklıdır. Eğer bacaklarınızdaki damarlarda olağandışı bir mavilik seziyorsanız, bu ilk belirti olabilir. Varisin belirtileri genel olarak şöyle sıralanabilir:
Bacaklarda otururken ve özellikle yürürken büyük ağrı
Bacaklarda uzun süre geçmeyen uyuşukluk
Duruma göre kaşıntı
Bacaklarda olağan dışı bir ağırlık hissiyatı
Mavi ve mor şişlikler
Bacaklarda görülen normalin üzerindeki şişlikler.

VARİSİN ÇEŞİTLERİ
BACAKLARDA çıplak gözle görülebilen kabarık mavi-yeşil damarlar, kişide varis hastalığı olduğunun en belirgin göstergesidir. Üç farklı tipte varis vardır:
Büyük varisler (variköz venler): Ciltte bariz çıkıntı yapan, çapları 4-15 mm. arasında değişen varislerdir. Bunun nedeni; genellikle büyük bir ana yüzeyel toplardamardaki kapak yetmezliğidir.
Orta boy varisler (retiküler venler): Ciltten hafif çıkıntı yapan, yeşil renkli, çapları 2-4 mm. arasında değişen varislerdir. Bunlar daha küçük bir yüzeyel toplardamardaki kapak yetmezliği sonucu oluşur.
Kılcal varisler (spider venler): Ciltten çıkıntı yapmayan, çapları 1-2 mm.'den küçük olan, kırmızı-mor renkli varislerdir. Bunlar, küçük çaplı bir ya da birkaç yüzeyel toplardamardaki kapak yetmezliği sonucu oluşur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA