Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Menopoz sonrası kilo vermek mümkün

Düşük östrojen seviyeleri, menopoz döneminde kilo vermeyi zorlaştırır. Ancak proteinden zengin beslenerek ve düzenli egzersiz yaparak bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz

Menopoz, kadınlar için kaçılamayacak kesin bir dönemdir. Sıcak basması başta olmak üzere çeşitli sıkıntıları da beraberinde getiren bu dönemi, daha rahat ve konforlu şekilde atlatmak aslında elinizde. Siz de düzensiz adet kanamalarıyla başlayan terlemeler, sıcak basmaları, duygu değişimleri, yorgunluk, uykusuzluk ve sık idrara çıkma gibi sorunlar yaşıyorsanız; menopoz kapınızı çalmış olabilir. Menopoz, her kadında benzer semptomlarla ortaya çıkmaktadır. Menopozun en çok rastlanan bulgusu olan sıcak basmalarının sona ermesi yaklaşık 10 yıl, belki de daha fazla sürmektedir. Yapılan araştırmalara göre, menopoz semptomlarını kontrol altına alma ve menopozla beraber görülen çeşitli hastalık risklerinin önüne geçmenin en etkili yolunun hormon tedavisi olduğu görüldü.

HORMON TEDAVİSİ RİSKLİ Mİ?
Menopozun birçok semptomu bulunmaktadır. Bu semptomların önüne geçmenin en etkili yolu östrojen kullanılarak yapılan hormon tedavisi olarak bilinse de, kadınlarda kalp krizi riski menopozdan sonra artmaktadır ve uygulanan hormon tedavisiyle Dünya Sağlık Örgütü'nün yaptığı araştırmalara göre tedavinin yararlarının dışında zararları da mevcuttur. Hormon tedavisini uzun dönemlerde kullanan kadınların risklerinde belirsizlikler vardır.

EGZERSİZLE ETKİLERI AZALTIN
Menopoz başlangıcıyla beraber hayatınız da bazı değişikler yapmak, semptomları daha kolay bir şekilde atlatmanıza yardımcı olacaktır. Kahve ve baharatlı gıdalar gibi sıcak basmalarını tetikleyen şeyleri tespit edip uzak durmak, sizi çok sıcak tutacak kıyafetleri tercih etmemek ve hayatınızda yapacağınız küçük değişiklikler, menopozu daha rahat atlatmanıza yardımcı olur. Bununla beraber yapacağınız basit egzersizler ve çeşitli meditasyonlar da fayda sağlayabilir.

MEYVE-SEBZE TERLEMEYİ AZALTIR

MENOPOZLA beraber ortaya çıkan düşük östrojen seviyeleri, açlıktan sorumlu olan hormonlarda değişiklikler olmasına ve iştahın artmasına yol açar. Bunun dışında tiroid sorunları, stres, uyku sorunları ve bazı ilaçlar kilo almaya sebep olabilir. Menopozda kilo vermenin çok daha zor olduğu bir gerçektir ve daha fazla karın yağı depolanıp kas kütlesi kaybı yaşanır. Menopoz sonrası kilo vermek için:
Menopozda düşük östrojen seviyelerine sahip olmak, kas yapmayı zorlaştırmaktadır. Sıklıkla ağırlık çalışmak, metabolizmayı hızlandırır ve kas kaybının önüne geçer. Kaslar, bu durumda aktif oldukları için yağdan ziyade kalori yakarlar. Haftada iki-üç kez antreman yaparak kas kaybınızın önüne geçebilirsiniz.
Kilo vermeye çalışıyorsanız lif ve protein tüketimi yaparak uzun süre isteklerinizi önlemek ve iyi hissetmek mümkün. Protein, kas kütlesini korumada da önemli bir rol oynamaktadır.
Menopozdan sonra kilo vermek daha zor olduğundan, menopozdan önce günde 200 kalori az tüketilmelidir.
Bol miktarda meyve ve sebze tüketim, menopoz semptomlarını kontrol etmenize yardımcı olur. Araştırmalara göre daha fazla sebze ve meyve yiyen kadınları daha az sıcak bastığı ve gece terlemelerinin daha az olduğu tespit edilmiştir.
Değişen ruh haliniz iştahınızı açıyor veya kapatıyorsa kendinizi fark edin ya da bir diyetisyenden yardım alın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA