Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Baharatlı gıdalardan uzak durun

Vücudun sıvı dengesini korumak için Ramazan’da da günde en az 2 litre su tüketmelisiniz. Ancak su tüketimi iftar ile sahur arasındaki zamana yayılmalıdır. Baharatlı ve tuzlu gıdalar aşırı susamaya yol açtığı için sahurda tercih edilmemelidir

Ramazan ayının bu yıl da sıcak havalara denk gelmesiyle beraber vücut su ve mineral kaybeder. Bu sebeple günlük ortalama 2-2.5 litre olan su alımı iftar ile sahur arasında tüketilmelidir. Eğer oruç tutuyorsanız, sahurun günlük enerji gereksiniminizi karşılayan bir öğün olması sebebiyle atlanmaması da oldukça önemli. Geceden yiyip yattığınızda vücut çok uzun süre aç ve susuz kalacağı için direnciniz düşecektir...

PROTEİNDEN ZENGİN BESLENİN
Sahurda mideyi yormayan az yağlı, bol protein içeren besinler tercih etmelisiniz. Yüksek protein, uzun süreli tokluk hissi oluşturacağından orucun daha rahat tutulmasını sağlar. Yalnız unutmayın, süt ve süt ürünleri özellikle yarım yağlı tüketilmelidir. Sahurda mutlaka bir yumurta yemenizi tavsiye ediyorum. Çünkü yumurta 2 gram saf protein içerir ve sizi uzun süre tok tutar. Ramazan ayında uzun süre susuz kalan vücudun sıvı ihtiyacını doğru şekilde gidermek sağlığı korumak adına büyük önem taşır. Öncelikle mide sağlığını ve vücudun sıvı dengesini korumak için günde en az 2 litre su tüketin. Ancak saatlerce aç ve susuz kalan mideye birden yüklenmeyin. Su tüketiminizi iftar ile sahur arasındaki zamana yaymanızı öneririm.

TATLIYLA VEDALAŞIN
Tatlı, bir insan için gereklilik değildir ama psikolojisi için olmazsa olmaz bir besindir. Karbonhidrattan yoksun beslenen kişilerde depresyon eğilimi olduğu görülmüştür. Buna rağmen ben özellikle Ramazan sofralarında bolca bulunan karbonhidratlı yani nişastalı gıdalar sebebi ile yemek sonrasında tatlı yenmesine karşıyım. Yediğiniz tatlılar zor dengede duran sistemde ani kan şekeri yükselmeleri ile hormon dengesini de bozar. Sonuçta tatlı, Ramazan ayında kilo almak ve yorgunluk kaynağı diyebiliriz. Tatlandırıcı konusuna gelince... Ben tatlandırıcı taraftarı bir hekim değilim. Her ne kadar bitkisel olanları olsa da, tatlandırıcılara şüpheli yaklaşıyorum. Tatlandırıcı yerine agave şurubu ile yapılan tatlılar tercih edilebilir. Sağlığınız için her fırsatta siyah çay ve yeşil çayı öneriyorum. Bitki çaylarından ziyade siyah çayın olağanüstü faydalarından yararlanmak adına ve bitki çaylarından destek almak için karışım yapabilirsiniz.

ŞARKÜTERİ ÜRÜNLERİ SUSUZLUĞA NEDEN OLUR
RAMAZAN'DA çok tuzlu esinleri tüketirseniz gün içerisinde suya olan eğiliminiz artar. Bu sebeple sahurda susuzluğu artıracak sucuk, pastırma, sosis, salam gibi şarküteri ürünleri ile tuz ve baharat içeriği yüksek gıdalar tüketilmemelidir. Ambalajlanmış gıdalarda kimyasallar vardır. Bu kimyasallar leptin hormonunuzu kilitler, insülin hormonunuzun çalışmasını engeller ve sisteminizi bloke eder. Baharatlı ve tuzlu gıdalar aşırı susamaya yol açtığı için tercih edilmemelidir.

MEVSİM MEYVELERİ DOĞRU TERCİH
Sahurda hem sizi tok tutacak, hem de midenizi rahatlayacak bir diğer önerim ise az yağlı peynir, zeytin ve mevsim sebzelerinden oluşan söğüş tabağının olduğu bir kahvaltı olacaktır. Bu sağlıklı seçeneğin yanında siyez ekmeği ve mevsim meyveleri de ekleyebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA