Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Sabitlenmeyen eşya ve halı ev kazalarına sebep oluyor

Her yıl yaklaşık 5 milyon insan ayağı kayarak yaralanıp sakatlanıyor. Sabitlenmeyen eşyalar ev kazalarına yol açıyor

Son zamanlarda ev kazaları gün geçtikçe artıyor. Özellikle yürümeyi yeni öğrenen, her şeyi merak eden ve keşfetmeye çalışan çocuklar ile yaşı ilerleyen kişiler, ev kazalarına daha çok maruz kalıyor. Peki evlerde nasıl kazalar oluyor? Bu kazaların önüne geçmek mümkün mü?
Mutfak kazaları: Ev kazalarında üst sırada mutfak kazaları yer alır. Ocakta ya da fırında unutulan yemekler, ısıya dayanaksız kullanılan eldivenler kazaya yol açan durumları meydana getirir.
Banyo kazaları: Banyo, kazaların en sık yaşandığı yerlerden biridir. Her yıl yaklaşık olarak 5 milyon insan ıslak zeminde ayağı kayarak ya da sıcak suya maruz kalarak yaralanıyor, sakatlanıyor, hatta hayatlarını kaybediyor.

KİTAPLIK DEVRİLEBİLİR
Oturma odası kazaları: Kullanılan mobilyaların yol açtığı kazalar büyük sorunlara yol açar. Özellikle monte edilmeyen televizyonların düşmesiyle beraber birçok çocuk yaralanır.
Yatak odası kazaları: Isınmadan kaynaklı zehirlenmeler yüzünden binlerce aile hayatını kaybediyor.
Mobilya kayışları: Sabitlenmeyen ev eşyaları, kitaplıklar ve televizyon üniteleri devrilerek birçok yaralanmaya sebep oluyor. Evde güvenli bir ortam oluşturmanın yolları ise şöyledir:
Yaş ilerledikçe yürümede ve dengede çeşitli sorunlar meydana gelir. Fiziksel olarak yaşanılan değişikleri fark edin ve önlemler alın. Böylece düşme riskini azaltmış olursunuz.
Odalardaki tehlikeye yol açacak durumların önüne geçin ve eşyalarınızı ona göre dekore edin. Örneğin evde küçük çocuğunuz varsa, düşmesi muhtemel eşyaların yerlerini değiştin.
Evlerde bulunan halılar ayağa takılma ya da kayma gibi durumlara yol açabiliyor.
Yangın alarmı kullanın.

SON KULLANMA TARİHİNE BAKMAYI ALIŞKANLIK EDİNİN
EV kazaları denince, akla sadece ev içerisinde gerçekleşen fiziki kazalar gelmemeli. Ev içerisinde olan zehirlenmeler de ev kazaları arasında yer almaktadır. Kullanılan bir ilaçtan zehirlenmek ya da yenilen bir yemeğin dokunması gibi… Bunların önüne geçmek için, yemek yaparken kullanacağınız ürünlerin son kullanma tarihine bakmayı ihmal etmemelisiniz. Ayrıca sadece doktor kontrolü altında reçeteli ilaçları kullanılmalıdır.

EVDE İLKYARDIM ÇANTASI BULUNDURUN
GÜNLÜK yaşantıda ev içerisinde küçük büyük birçok kaza gerçekleşiyor. Bıçakla parmak kesiğinden ocakta çıkan yangına ve daha birçok kazaya dışardan bir müdahaleyi beklerken zaman kaybetmek yerine ilk müdahaleyi kendiniz yapmalısınız. Bunun için evde mutlaka ilkyardım çantası ve yangın tüpü bulundurulması gerekir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA