Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Tabağınızdan renkli sebze ve meyveleri eksik etmeyin

Yaz meyve ve sebzelerini gün içinde öğünlerle birlikte tüketmenin birçok farklı yolu var. Örneğin meyveleri salatanıza ekleyebilir, dondurucuda soğutup yiyerek serinleyebilir ya da ızgara yaparak tüketebilirsiniz

Bana göre yaz mevsiminin en güzel yanlarından biri bol bol taze sebze ve meyvenin rahatlıkla bulunabiliyor olması. Sıcak havalarda ortaya çıkan daha hafif ve serinleten yiyecek tüketme isteğini de en iyi sebze ve meyveler karşılıyor. Öğünlerinizde yaz sebze ve meyvelerine yer vererek renklendirmek, hem lezzet hem de sağlıklı lif, bitki besinleri, antioksidanlar ve iltihapla mücadele seçeneklerini beraberinde getirir. Hatta serin kalmanıza bile yardımcı olurlar.

NE KADAR RENKLİ O KADAR FAYDALI
Kayısı, böğürtlen, yaban mersini, kavun, karpuz, kiraz, mısır, salatalık, yeşil fasulye, limon, mango, bamya, şeftali, erik, çilek, domates ve kabak yaz mevsimi denilince akla gelenlerden sadece bazıları. Yaz sebze ve meyveleri birçok sağlıklı bileşen içerir. Bunlardan biri liftir. Lif aslında yiyeceklerin sindirilemeyen kısmıdır ancak sağlığa birçok açıdan faydalıdır. Sindirilmediği için sindirim sistemi boyunca olası kanserojenler de dahil olmak üzere her şeyi temizler. Uzun süre tokluk hissi sağlar, düşük kolesterol ve kan şekeri seviyeleri ile ilişkilidir. Kronik inflamasyonu da engeller. Ayrıca bağırsaklardaki sağlıklı bakterilerin çeşitliliğini ve miktarını artırır.
Damak zevkinize göre sebze ve meyveleri daha birçok farklı şekilde öğünlerinize ekleyebilirsiniz. Günde en az üç porsiyon meyve ve iki porsiyon sebze tüketmeye ve her öğününüze mutlaka eklemeye çalışın.



SALATANIZA
KİRAZ YA DA BÖĞÜRTLEN EKLEYİN
Elbette her şeyde olduğu gibi bazı sebze ve meyvelerin de fazla tüketilmesi zararlı olabilir. Özellikle meyvelerdeki şeker oranına dikkat edilmesi gerekiyor. Tabii ki tek seferde kilolarca sebze meyve tüketiminden bahsetmiyorum. Sebze ve meyveleri sağlıklı ve yeterli bir şekilde tüketmek için salatanıza eklemeler yapabilirsiniz. Her zamanki yeşilliklerinizi kiraz ya da böğürtlenle tatlandırabilir veya meyve salatası deneyebilirsiniz. Unutmayın, ne kadar çok renk olursa o kadar iyi. Hatta öğününüzü daha da iyi hale getirmek için balzemik sirke, sızma zeytinyağı, bir parça beyaz peynir ve nohut kullanabilirsiniz. Sevdiğiniz meyveleri yoğurtla bir araya getirebilirsiniz. Çatal yardımıyla ezdiğiniz meyveleri yoğurtla karıştırdıktan sonra ortaya çıkan lezzetin keyfini çıkarmaktan başka bir şey yapmanıza gerek yok. Serinlemeye ihtiyacınız olduğunda meyvelerinizi dondurucuya koyun. Günün en sıcak anında bir avuç donmuş meyve size çok iyi gelecektir.

SULU MEYVELER SIVI İHTİYACINI GİDERİYOR
Bol bol sebze ve meyve tüketmenin hafife alınmayacak kadar iyi bir faydası da kuşkusuz sıvı alımını desteklemesidir. Bildiğiniz gibi özellikle yaz aylarında yeterli sıvı tüketimi oldukça önemli. Vitamin, mineral ve bitkisel besinlerle dolu kavun, karpuz, çilek, şeftali ve salatalık gibi sulu meyve ve sebzeler, sıvı alımınıza katkıda bulunur ve yaz sıcağında susuz kalmamanızı sağlar.



DOMATES İLTİHAPLANMAYI ÖNLÜYOR
Yaz sebze ve meyvelerinin vücuda kazandırdığı bir diğer sağlıklı bileşen mikrobesinlerdir. Domates ve kabakta bulunan karotenoidler, çilekte bulunan antosiyaninler ve kirazda bulunan terpenler gibi bitki kimyasalları, kronik iltihaplanma ve kronik hastalıkları önlemeye yardımcı olabiliyor. Farklı renkteki meyve ve sebzeler, tüm kronik hastalıklara karşı koruma sağlayan farklı antioksidanlar içerdiği için öğünlerinizi rengarenk hale getirin. Meyve ve sebzelerin rengi ne kadar canlı olursa, antioksidanlar bakımından da o kadar zengin olur.

ERİK VE ŞEFTALİYİ IZGARA YAPARAK TÜKETİN
Biraz karbonhidrat tüketmenin de zararı olmaz. Tam tahıllı makarnanın üzerine sevdiğiniz sebzeleri soteleyerek ekleyebilirsiniz. Benim favorim, biraz zeytinyağında hafifçe sotelenmiş sarımsak, soğan, kabak, havuç, kırmızı biber ve yeşil biber ile biraz kekik kullanmak. Sebze ve meyveleri ızgara yaparak da tüketebilirsiniz. Patlıcan, kabak ve mısır gibi sebzeleri ister bütün ister doğranmış halde ızgara yapabilir, ister yoğurt ya da kinoa gibi tam tahıllar ile tüketebilirsiniz. Izgarada özellikle erik ve şeftaliyi denemenizi tavsiye ederim. İkiye bölüp, çekirdeklerini çıkardıktan sonra birkaç dakika ızgara yapın. Biraz tarçın ekleyip yoğurtla tüketin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA