Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NİHAT HATİPOĞLU

Allah için birbirinizi uyarın

Hepimizin öğüde ihtiyacı var. Hiçbirimiz ikazdan müstağni değiliz. Kuran-ı Kerim 'hatırlat' buyuruyor. Uyarı mümine fayda sağlar buyuruyor.
Birbirimizi kırmadan eksikliklerimizi gidermek için uyarılarda bulunmalıyız. Gelin bu yazımızda bu işi yapalım, yani birbirimizi uyaralım.
1 -
Sevgili okuyucum; göreviniz, sorumluluğunuz ve konumunuz ne olursa olsun, çevrenizde menfaat için size yanaşmış, gerçeği örten iki yüzlü insanlar olabilir. Bazen etrafınızda çok insan görürsünüz. Ama zor gününüzde, o insanlardan kimseyi göremezsiniz. Onun için zaman zaman size yakın olanları uzaklaştırıp onları uzaktan gözlemleyin. Test ediniz. Nefsani davranıp davranmadıklarını görürsünüz. İmamı Şafii "Fe finnasi ibdalun. Ve fit terki rahatun- insanları değiştirmekte fayda vardır. Bazen de insanları terkte rahat vardır" demişti bir şiirinde.
2-
Harama bulaşmış ve ama tövbeye de hiç eğilmemiş insanlardan uzak durmanız size yarar sağlar.
3-
Bütün işlerinizi Allah'ın rızasına uygun yapmaya çalışın ama Allah'a tam tevekkül edin. Tevekkülsüz iman, ihlassız amel muteber değildir.
4-
Haramın lezzeti bazen etkiler sizi. Faiz gibi kazançlar görüntüde zenginlik getirir ama nihayetinde bela ve musibettir.
5-
Eski, temiz ve nezih alimlerin yolundan vazgeçmeyin. Son zamanlarda piyasaya saçılmış ve kendilerine imkân bulmuş sünnet ve hadis düşmanı, Hz. Peygamber'den (s.a.v.), sahabeden, velilerden, tasavvuf büyüklerinden rahatsız olan ehlisünnet kaçkını hocalar çoğalmaya başladı. Gelecekte bunlardan çok çekeceksiniz. İleride bunları ayıklamaya çalışsanız da, gücünüz yetmeyecek. Bu tür bid'at ve hurafe ehli kişiler gençler arasında, ilahiyat eğilimi olan gençler arasında hızla çoğalıyor. Bu ehlisünnet dışı yeni yapılanmalar, ileride büyük sorun olarak ortaya çıkacak. Bu yapının mensupları, Kuran-ı Kerim'i çok farklı ve sert bir yorumla anlıyorlar. İslam'daki murunet, yumuşaklık, tahammül bunlarda en alt limittedir. Efendimiz (sav) bunların olacağını haber vermiştir.
6-
Yağmurdan kaçarken doluya tutulmayalım. İleride şerre dönüşme ihtimali olan her şeye karşı, aynı hassasiyeti göstermeliyiz.
7-
Kendi dışımızdaki herkesi batılda görmek doğru değildir.
8-
Namazlarınızı ihmal etmeyin.
9-
Gece tehecüdüne devam ediniz.
10-
Her gün Kuran-ı Kerim'den bir bölüm okuyun. Ama mutlaka tefsire başvurun. Ayetleri kendi nefsinize ve anlayışınıza göre yorumlamayın. Hz. Peygamber, Kuran'ı kendi hevasına göre yorumlayanın imani yönden tehlikede olacağını haber vermiştir.
11-
Ticarette ortağınızın hukukunu kendinizden öne alın.
12-
Tesettürle ilgili kıyafetleri sürekli soruyorsunuz. Onun için bu konuda bir iki noktayı açıklayayım: Tesettür; sadece başa bir örtü almak değildir. Çok dar pantolonlar, acayip giysiler, mantosuz, pardösüsüz, saçın dışında bütün vücudu ortaya -haddi aşar tarzda- arz eden görüntünün sadece adı tesettürdür. Sadece adı. Tesettür bir ahlaktır. Nezakettir. Zarafettir. İhlastır. Güzel sözdür. Edeptir. Kültürdür. Hassasiyettir. Bir duruştur. Medineli olmaktır. Hz. Peygamber'e mensubiyettir. Dikkati çekmemek için, halhalla varlığını arz etmeyi bile çirkin görmektir. Tesettür budur. Eğer Allah içinse. Özellikle tesettürlü genç kızlarımıza duyuralım. Orta yaşlı hanımlar nispeten hassas davranıyor ama gençlerimiz daha dikkatli olmalı.
13-
Medyada, sosyal medyada, radyo ve televizyonlarda gazete sayfalarındaki eleştirilerde edebi sıfırlayan bir üslup kullanıyoruz. Günden güne bu daha da keskinleşiyor ve maalesef kangrene dönüşüyor.
14 -
Din konusunda yazı yazan ve ama sağdan soldan ısmarlama kalıpların dışında dini eğitimi olmayan bazı kalem erbabının cehaleti, çirkin üslubu, tefessüh eden kalemi, saldırgan ve ölçüsüz tenkitleri, sulandırılmış hasetleri okuyucuya zarar veriyor. Buna hakları yok.
15-
Derdimiz Allah olmalıdır. Hesabımız da ona olmalı.
16-
Bazen sakin bir şekilde kendimizi tartalım. Yanlışlarımızı veya isabetli kararlarımızı gözden geçirelim.
17-
İslam âleminin dertleriyle dertlenelim.
18-
Okul dönemi başlıyor. Öğrencilere burs verelim. Gücü yetenler tabii.
19-
Her ortamda Allah'ın kelamını, Hz. Peygamber'in (s.a.v.) ahlakını hatırlatalım.
20-
Allah'a ve Peygamber'e dost olmayanın dostluğuna güvenmeyin.
21 -
Sahipsize ulaşın. Sahipsize sahip olun. İnsanların içine, kalbine inin. Bazen hiç konuşmadan sadece dinleyin. Patronsanız çalışanlarınızın sizin hakkınızdaki kanaatlerini öğrenmeye çalışın.
22-
Mezarları haftada bir ziyaret edin.
23-
Çocukluk resimlerinize bakın. Dün ne olduğunuza yarın ne olacağınıza bakın. İbret alın. Çocukluktaki safiyeti unutmayın.
24-
Anne baba duası alın.
25-
Aklınıza geldikçe salat ve selamı ve la ilahe illallahı bol bol okuyun.
26-
Umreye gitmediyseniz mutlaka gidin.
27-
Kendinizi herkesten günahkâr görün. Kimseyi hor görmeyin.
28-
Büyüklenmeden Allah'a sığının.
29-
Hz. Peygamber'i (s.a.v.) sorgulamaya başlayan adı Müslüman gençler, bir müddet sonra haya perdesini de atıyorlar. Dinin önderiyle oynamaya alışanın edebi ve hayası kaybolunca sıra imanına geliyor. Ve sonra da bu kişiler dine tamamen karşı, yabancı ve tahrifçi kesimlerin peşinden gidiyorlar. Buna dikkat ediniz. Onların oyuncağı oluyorlar.
30-
Sahabe gibi temiz, yüzü kızaran, yüzü gülümseyen, sevecen, tatlı, edepli, yara sarmaya çalışan genç yetiştirmeliyiz. Kin ve nefretle bakan ve boyun damarı kabaran değil.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA