Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NİHAT HATİPOĞLU

Gece ibadet eden Allah’a daha yakın olur

Farz olan ibadetler dışında nafile olan ibadetlere önem vermek kalbimizi Allah’a daha da yaklaştırır. Özellikle gece uykudan kalkarak yaptığımız ibadetler bize ruh hürriyetini kazandırır

Gecenin ibadeti yürekte güçlü bir yer edinir. Gece ibadeti kalbi Allah'a yönlendirir. Tenhada yapılan zikir, ibadet kula ruh hürriyetini kazandırır. Onun için sürekli veya en azından haftada bir, gece ibadetini yapmalıyız. Gece ibadeti derken 5 vakit namazı gece bölümüne düşen akşam, yatsı ve sabah namazlarını kastetmiyoruz. Bu zaten farz olan ibadettir. Benim kastettiğim nafile namazlarıdır. Nafile ibadetleridir. Gece kıyamı sadece namaz gibi algılanmamalıdır. Elbette gece kıyamının en önemli bölümü namaz sonra ise diğer ibadetlerdir.
TEHECCÜD NAMAZI: Gece kılınan namazdır teheccüd. Gece yatsıdan sonra uyananın uyanıp namaza durması lazım. Yatsı sonrası ve sabah öncesi kılınan namaz, teheccüddür. Teheccüd diyebilmek için gece kalkıp öyle namaz kılmak lazım.
KURAN TİLAVETİ: Teheccüd vaktinde yapılacak en önemli ibadet Kuran-ı Kerim'i düşünerek okumaktır. "Mümin her geceyi on ayet okuyarak ihya ederse gafillerden yazılmaz." (Ebu Davud, Salat, 326) buyurulmuştur.
İSTİĞFAR, TÖVBE VE TEFEKKÜR: Geceleyin bunları da ihmal etmeyin. Bilip- bilmediklerinizden bağışlanma dileyiniz. Hz. Peygamber'in (s.a.v.) bile (bize öğretmek için) günde 70'den fazla tövbe ettiğini biliyoruz.
ALLAH'I ZİKİR ETMEK: Dille, kalple ve bütün varlıkla zikir yapmak lazımdır. 'La ilahe illallah' en faziletli zikirdir. Ancak kul Yüce Allah'ın isimleriyle Allah'a yalvarabilir. Çünkü bütün güzel isimler Allah'a aittir ve bu güzel isimlerle Allah'a dönülür. "En güzel isimler Allah'ındır. O'na o güzel isimleriyle dua edin ve O'nun isimleri hakkında gerçeği çarpıtanları bırakın. Onlar yaptıklarının cezasına çarptırılacaklardır." (A'raf, 180)

BÜYÜKLERİN DUALARI
Muhiddin-i Arabi'nin duası
Rahman ve Rahim olan Allah'ın adıyla. Ey kudret sahibi olan Allah, ey her şeyi zuhura koyan, her şeyin içini bilen, ey lütuf sahibi, ey her şeyden haberdar olan Allah! O'nun sözü doğrudur, Sura üfürüldüğü vakitte ululuk O'na mahsustur. Hazır ve gaibin ilmi O'nun katındadır. Zira O, hem Hâkim ve hem de Habîrdir.

BİR AYET
"Ey iman edenler! Allah için hakkı titizlikle ayakta tutan, adalet ile şahitlik eden kimseler olun. Bir topluma olan kininiz, sakın ha sizi adaletsizliğe itmesin. Âdil olun. Bu, Allah'a karşı gelmekten sakınmaya daha yakındır. Allah'a karşı gelmekten sakının. Şüphesiz Allah, yaptıklarınızdan hakkıyla haberdardır." (Maide 5/8)

BİR SEVAP
"Kim cemaatle namaz kılmak için mescide giderse, gidip gelirken attığı her adımdan birisi ile bir günahı silinir, diğer adımı ile de ona bir sevap yazılır."

BİR HADİS
"Zenginlik mal çokluğuyla değildir, bilakis zenginlik göz tokluğuyladır." (Buhari)

SORU - CEVAP

Adak kurbanının bedeli para olarak fakire verilebilir mi?
Adak, kişinin ibadet niteliğindeki bir şeyi yapacağına dair Allah'a söz vererek üzerine borç kılması anlamına geldiğinden, bu borçtan kurtulması için adağını yerine getirmesi gerekir. Belirlenerek adanan şey aynen yerine getirilmedikçe adak yükümlülüğü düşmez. Bu itibarla, adak kurbanını kesmek yerine, parasını fakirlere vermek ya da aynî yardımda bulunmakla bu adak yerine getirilmiş olmaz.

Fitil kullanmak, lavman yaptırmak gibi tedaviler orucu bozar mı?
Kesinlikle fitil kullanmak, lavman yaptırmak orucu bozar. Bir kişi oruçluyken tıbbi gereksinim halinde fitil ya da lavman yaptırabilir. Ama o gün için, bir gün kaza orucu tutar.

Büyük mezar yaptırmak günah mıdır?
Mezar üzerine görkemli yapıtlar yapmak hoş karşılanmaz. Peygamberimiz (s.a.v.) Medine'de ilk vefat eden sahabe Osman Bin Muaz'ın (r.a.) mezarının baş tarafına işaret olsun diye bir taş koymuştur sadece.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA