Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NİHAT HATİPOĞLU

Paran olmasa da sadaka ver

Gülümsemek, yardım etmek, yaradanı zikretmek, tertemiz bir kalple bir masuma şefkat göstermek, her şey sadaka olabilir. Sadaka vermek için vesileler arayın

Bir gün Allah'ın elçisi:
"Herkes her Allah'ın günü kendisine sadaka vermelidir" buyurdu.
Bunun üzerine Ebu Zer (r.a):
"Ya Rasulallah benim malım yok ki, nerden bulup da sadaka vereyim?" deyince,
Peygamber Efendimiz şöyle buyurmuştur:
"Tekbir getirmek sadakadır.
Suphanallah demek sadakadır.
Elhamdülillah demek sadakadır.
La ilahe illallah demek sadakadır.
Estağfirullah demek sadakadır.
İyiliği tavsiye etmek sadakadır.
Kötülükten sakınmak sadakadır.
Yol üzerinde, kemiği taşı kaldırıp atman sadakadır.
Gözü görmeyene yol göstermen sadakadır.
Sağıra, dilsize, seni anlayana kadar anlatmaya çalışman sadakadır.
Aradığı sorduğu bir şeyi nerede bulacağını bildiğin kimseye yardımcı olmak sadakadır.
Zor durumda kalıp da yardım isteyenin bir an önce yardımına koşman sadakadır.
Güçsüz, kuvvetsiz birine arka çıkman sadakadır.
Eşinle cinsel yakınlığın sadakadır.
İşte bütün bunlar kendine yardım edeceğin konulardır.
Hayır çeşitleridir, malın olmasa da sen sadaka vermeye devam et.
(Ahmed, Müsned 168 – 169)



BİR DUA
Ma'ruf-u Kerhi'nin duası
Dinim için, dünyam için, beni ilgilendiren meselelerim için kerim olan Allah bana kâfidir. Bana zulmedenden daha kuvvetli bulunan âlim olan Allah bana yeter. Bana kötülükle yaklaşanın belini kırabilecek derecede şiddet ve kuvvete sahip olan Allah bana kâfidir. Rahim olan Allah ölüm anında bana kâfidir. Kabirde sorguya çekildiğim anda Allah bana kâfidir. Hesap zamanında Kerim olan Allah bana kâfidir. Mizanın yanında latif olan Allah bana kâfidir. Sıratın yanında, kadir olan Allah bana kâfidir. Allah bana kâfidir. İlah ancak O'dur. O'na yaslanırım. O büyük arşın sahibidir.

BİR AYET
İslam'a çağrıldığı halde, Allah'a karşı yalan uyduranlardan daha zalim kimdir? Allah, zalim bir kavmi hidayete erdirmez. (Saff Suresi, 7)

BİR HADİS
"İmam, "Âmin" dediği zaman siz de âmin deyiniz. Çünkü kimin "Âmin" demesi meleklerin "Âmin" demesi vaktine denk gelirse, o kişinin geçmiş günahları bağışlanır. (Buhari, Ezan 111)

BİR SÜNNET
Sofrada sol ayak kalçanın altında, sağ ayak karın bölgesine kırılmış vaziyette oturmak.

BİR ESM A
El-Latif: Lütuf ve ihsan sahibi, her şeye vakıf.

SORU - CEVAP

Yaşadığımız her şey kader midir?
Kader olumlu olumsuz her şeydir. Kişinin tüm yapacaklarını Allah'ın önceden bilmesi demektir. Tedbir Kader şu demek değildir; Allah hükmetti sen de sesini çıkarma bu kader değildir. Böyle bir kader anlayışı İslam'da yoktur. Kaderin anlamı; sen ne yaparsan yap Allah'ın bunu önceden bilmesidir.

Yeminimizi nasıl bozarız?
Öncelikle yemininizden dolayı tövbe etmelisiniz. Sonra yemin kefareti olarak ya 10 fakiri sabah - akşam yedirmeniz ya da 10 fakiri baştan aşağıya giydirmeniz gerekir. Bu benim bütçeme ağır gelir diyorsanız o zaman 3 gün üst üste oruç tutmanız gerekir. Peki, nasıl tövbe ederiz derseniz;
Allah'ım beni bağışla.
Allah'ım hareketlerimdeki hataları affeyle.
Allah'ım beni mağfiret eyle.

Vesveseden kurtulmanın yolları nelerdir?
Peygamber efendimiz; Vesvese, hinzap denilen bir şeytandan kaynaklanmaktadır der. Hinzap, insanlara amellerini kabul olmamış gibi gösteriyor. Örneğin; yıkandın fakat temizlenmedin, abdest aldın yerine gelmedi, bismillah dedin olmadı gibi şüphede bırakır. Vesveseye devam ederseniz sürekli yanlışa düşersiniz. Tedbirinizi alın, Allah'a teslim olun. Allah sizin önünüze bir şey getirecekse sizin için bir şey murat ettiyse o yerine gelecektir. Sorumluluk sahibi olmamak için tedbir almak zorundayız. Tedbirinizi alın, takdiri Allah'tan alın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA