Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NİHAT HATİPOĞLU

Meleklerin insanlarla yakınlaşması

Melek kavramı İslam'da özel bir yer tutar. Melek inancı, vicdanın ve sorumluluk duygusunun her an ve her yerde uyanık kalmasını ve otokontrolü kaybetmemesini sağlar. Yüce Allah'ın görevlendirdiği özel görevliler her an sizin yanınızda hem yardım ediyor ve hem de denetliyor inancı son derece önemlidir.
Melekler hayatımızın her anında yanımızdalar.
Kendimizi yalnız hissetmemek için onların bizlere hayırlı ve güzel şeyleri fısıldadıklarını düşünmeliyiz. Yazıcı melekler insanlarla hep beraberdirler.
O, kullarının üstünde mutlak hâkimiyet sahibidir. Üzerinize de koruyucu melekler gönderir. Nihayet birinize ölüm geldiği vakit (görevli) elçilerimiz onun canını alır ve onlar görevlerinde asla kusur etmezler" (Enam, 61). Onlar her anı her saniyeyi ve her ameli yazmaktalar.
Kur'an-ı Kerim bize melekleri özlü olarak tanıtır:
Meleklerin ikişer, üçer, dörder kanatlı olduklarını Kur'an haber verir.
Hamd, gökleri ve yeri yaratan, melekleri ikişer, üçer, dörder kanatlı elçiler yapan Allah'a mahsustur. O yaratmada dilediğini artırır. Şüphesiz Allah'ın gücü her şeye hakkıyla yeter (Fatır, 1).
Bu nedenle melekleri inkâr eden dinden çıkar.
Ey iman edenler! Allah'a, Peygamberine, Peygamberine indirdiği kitaba ve daha önce indirdiği kitaba iman edin. Kim Allah'ı, meleklerini, kitaplarını, peygamberlerini ve ahiret gününü inkâr ederse derin bir sapıklığa düşmüş olur (Nisa, 136).
Onlar Allah'a secde eder ve ibadette daimidirler.
Şüphesiz Rabbin katındakiler (melekler) O'na ibadet etmekten büyüklenmezler.
O'nu tespih ederler ve yalnız O'na secde ederler (Araf, 206).
Bazen görünmüşlerdir. Hz. Lut'a, Hz.
İbrahim'e, Hz. Meryem'e insan şeklinde göründükleri gibi.
Andolsun, elçilerimiz (melekler), İbrahim'e müjde getirip "Selâm sana!" dediler. O, "Size de selâm" dedi ve kızartılmış bir buzağı getirmekte gecikmedi (Hud, 69).
Ellerini yemeğe uzatmadıklarını görünce, onları yadırgadı ve onlardan dolayı içinde bir korku duydu. Dediler ki:
"Korkma, çünkü biz Lût kavmine gönderildik" (Hud, 70).
(Ey Muhammed!) Kitapta (Kur'an'da) Meryem'i de an. Hani ailesinden ayrılarak doğu tarafında bir yere çekilmiş ve (kendini onlardan uzak tutmak için) onlarla arasında bir perde germişti (Meryem, 16).
Dört büyük melek; Cebrail, Mikail, İsrafil ve Azrail'dir. Bunun dışında;
Münker-Nekir (Kabirde sorgulayan melekler) arşı taşıyan melekler, katip melekler, cehennem baş meleği (Malik), cennetin baş meleği (Rıdvan) illiyun (üst derecedeki) melekleri de sayılabilir.
Cebrail ve Mikail'in adı Kur'an'da geçer.
Her kim Allah'a, meleklerine, peygamberlerine, Cebrail'e ve Mîkâil'e düşman olursa bilsin ki, Allah da inkâr edenlerin düşmanıdır. (Bakara, 98) İsrafil ise yapacağı iş ile anılır.
Sûr'a üfürüleceği ve Allah'ın dilediği kimselerden başka göklerdeki herkesin, yerdeki herkesin korkuya kapılacağı günü hatırla. Hepsi de boyunlarını bükerek O'na gelirler. (Neml, 87) Azrail ise Kur'an'da ölüm meleği olarak geçer.
De ki: "Sizin için görevlendirilen ölüm meleği canınızı alacak, sonra Rabbinize döndürüleceksiniz." (Secde, 11)

İnsanlara yakın melekler
Bazı melekler ise bizlere hayırlı işlerimize şahitlik etmek ve şerri defetmek için yakın dururlar. Onları da şöyle sıralayabiliriz;
1- İnsanlara kötülük eden ve çirkin söz söyleyenlere karşı mazlum Müslüman'ı destekleyen melekler.
Efendimiz yanında Hz. Ebu Bekir'e hakaret eden birine cevap veren Hz. Ebu Bekir'e sitem etmiş ve senin yerine melek cevap veriyordu, şeklinde uyarıda bulunmuştu.
2- Bir Müslüman'a gıyabında dua edene amin diyen melekler.
3- Kalbe güzel şeyler ilham eden melekler.
4- Yüce Allah dilediğinde zalimleri helak edebilecek melekler.
5- Sıkıntıdaki mümine dua eden melekler. (Hz. Yunus'un duasına amin diyen melek gibi)
6- İman edenlere günahlarından dolayı dua eden melekler.
Arşı yüklenen ve çevresinde bulunanlar, Rablerini överek tesbih ederler; O'na inanırlar. Müminler için: "Rabbimiz! İlmin ve rahmetin her şeyi içine almıştır. Tevbe edip Senin yoluna uyanları bağışla; onları cehennemin azabından koru" diye bağışlanma dilerler. (Gafır, 7)
7- Allah'ı zikredenleri, müminleri ziyaret eden melekler.
8- Abdestli gezen veya uyuyan müminleri yalnız bırakmayan melekler.
9- İlim ve zikir meclislerini ziyaret eden melekler.
10- Fatiha'dan sonra amin diyen müminle beraber amin diyen melekler.
11- Günün her saatinde müminlerin dualarına amin diyen melekler.
12- Günaha meyl ettiğimizde kalbimize pişmanlık duygusunu atan melekler.
13- Darda kalan bir Müslüman'a ulaşan melekler.
Bu saydıklarımızın çoğu ya Kur'an-ı Kerim veya Efendimizin sünnetinde geçen hususlardır. Kendini meleklerle çevrelenmiş hisseden bir mümin büyük bir manevi güce sırtını dayamış olur.
Meleklerin görevleri yanında Müslüman'a bu hissi vermesi imanının sabitliğine fayda sağlar elbette. Melekler boş durmuyor, şeytanın boş durmadığı gibi.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA