Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NİHAT HATİPOĞLU

Peygamberin 7 Öğüdü

Bütün davranışlarıyla Müslümanlara en güzel örnek olan Allah’ın Resulü (s.a.v.) müminlerin yapması gerekenleri de hatırlattı ve vasiyet etti

Ebu Zerr (ra) diyor ki; "Peygamber efendimiz bana yedi şeyi vasiyet etti: Fakirleri sevmemi, fakirlere yaklaşmamı, dünyalıkta kendimden daha aşağıda olanlara bakmamı, kendimden daha yukarıda olanlara bakmamamı, benden uzaklaşsalar bile akrabalarımla bağımı kesmememi, 'La havle vela kuvvete illa billah' sözünü bol bol söylememi, gerçeği acı da olsa söylememi, Allah'a çağırma konusunda hiçbir kınayıcının kınamasına aldırış etmememi, insanlardan hiçbir şey istememeyi" (Taberani)
Bir adam Resulullah'a (s.a.v.) geldi ve "kalbim son derece katı" dedi. Peygamberimiz ona şöyle cevap verdi; "Kalbinin yumuşamasını istiyorsan yetimin başını okşa ve fakiri doyur."

ZİKREDEN KENDİNİ KORUR
Haris El Eş'ari anlatıyor. Resulullah (s.a.v.) bize şöyle anlattı: "Allah Yahya Peygambere beş şey emretti. Bunları yapmayı ve İsrailoğulları'na da emretmeyi istedi. Hz Yahya İsrailoğullarını Beytül Makdis'te topladı ve şöyle dedi. 'Allah bana beş kelimeyi emretti. Hem uygulayacağım, hem de size emredeceğim. Siz de yapacaksınız.'
Birincisi şudur; Allah'a kulluk ediniz ve hiçbir şeyi O'na ortak koşmayın. Allah'a ortak koşan insan şuna benzer. Bir insan öz malıyla bir kişiyi satın alır ve ona der ki; 'Bu benim işim, bu da evim. Benim için sen işi yapacak, kazancını da bana vereceksin.' Adam çalışır, kazanır ama iş sahibine değil, başkasına kazancını verir. Hanginiz işçisinin bunu yapmasını kabul eder!
İkincisi, Allah size namaz kılmayı emretti. Namaz kıldığınızda sağa sola dönmeyin. Zira namazda kul yüzünü çevirmedikçe yüce Allah yüzünü kulunun yüzüne çevirir.
Üçüncüsü, Allah size oruç tutmayı emretti. Oruç tutan kişinin hali şuna benzer. Bir adam yanında bulunduğu topluluğun içinde güzel koku olan bir torbayla dolaşmaktadır. Oruçlunun ağzının kokusu Allah katında misk kokusundan daha güzeldir.
Dördüncüsü, Allah size sadakayı emretti. Sadaka veren insanın hali şuna benzer. Bir adamı düşmanları esir alırlar ve ellerini boynuna bağlarlar. Başını kesmek için götürülürken adam şöyle der 'Ben elimdekini size vereyim beni bağışlayın' onlarda bunu kabul ederler. Adam da canını kurtarır.
Beşincisi, Allah size kendisini zikretmenizi emretti. Allah'ı zikredenin durumu şuna benzer. Bir adamı düşmanları kovalar, o da onlardan kaçar. Nihayet sağlam bir kale bulur ve içine sığınır. Böylece düşmanlarından kendini korur. İşte Allah'ı Zikreden, şeytandan kendisini böyle korur."

BİR DUA
Hz. Amr bin Abdullah'ın duası
Rabbim, dünyada hüzün ve üzüntü var. Ahirette ise hesap ve azap olacak. Hani nerede kurtuluş, hani nerede rahat ve sevinç? Ya Rabbi! İşte sokaklarda dolaşanlar ihtiyaçlarını gidermek için sokaktalar. Ben de sokaktayım, sen beni affedesin diye... Ya Rabbi! Işte ateşe düşme korkusu beni uykusuz bırakıyor. Sen bana mağfiret et.

BİR HADİS
Birbirinize buğuz etmeyin, birbirinize haset etmeyin, birbirinize arka çevirmeyin; ey Allah'ın kulları, kardeş olun. Bir Müslümana, üç günden fazla (din) kardeşi ile dargın durması helal olmaz. (Buhârî, Edeb, 57, 58)

BİR AYET
Günahın açığını da bırakın, gizlisini de. Çünkü günah kazananlar yaptıkları karşılığında cezalandırılacaklardır. (Enâm, 6/120)

SORU - CEVAP
1 Yatalak babamın altını bezliyorum, bana günahı var mıdır?
Bunun günahı olmaz, sevabı olur. Anne babanıza hizmet etmekle sevabınız artar, cenneti kazanırsınız.
2 Sakal kesmek haram mıdır?
Sakal Peygamberimizin (s.a.v.) sünnetidir. Bıraktıktan sonra kesmek mekruhtur. Peygamber efendimiz bıyığı kısalt, sakalı uzat diyor.
3 Kaza namazı kılmadan önce mutlaka ezan okunmalı mıdır?
Ezan sünnettir. Ama birden fazla vaktin kazasını kılacaksanız tek bir ezan okuyun ama her bir namaz için de gamet getirmek uygun olur.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA