Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HİLAL KAPLAN

Kim kazanır?

Seçim barajı haksızlığı, darbe kalıntısı bir uygulamadır. Yeni anayasa sürecinde mutlaka ortadan kaldırılmalıdır.
Keşke o dönem Başbakan olan Erdoğan'ın barajı indirme teklifine dönemin BDP'si onay vermiş olsaydı ve bugün başka bir tartışmayı yürütüyor olsaydık. Olamadı.
Seçimlerde ya HDP barajı aşacak ve Ak Parti zayıflayacak. Ya da barajı aşamayacak ve HDP zayıflayacak.
Farkındaysanız her türlü, çözüm sürecinin iki tarafında yer alan partiler yara alıyor. Çözüm karşıtları için bir 'kazan-kazan' durumu söz konusu yani.
Gelinen noktada HDP, haklı olarak barajı aşmaya çalışıyor.
Ancak bunu oldukça haksız bir üslup ve stratejiyle yapıyor. İki gün önce HDP'li Sırrı Süreyya Önder, 'çözüm sürecini MHP ile bile yürütürüz' dedi. 'Yeter ki ciddi olsunlar' diye de ekledi. Asıl ciddiyete ihtiyacı olanın, CHP-MHP koalisyonuyla barışa ulaşmak hayali olduğunu zor yoldan öğrenmeyiz umarım.
Yine HDP lideri Demirtaş da Ak Parti'nin Kemalistlerden daha zalim olduğunu, CHP ile koalisyona açık olduklarını, asla Ak Parti'yle işbirliği kurmayacaklarını söyledi. Kandil'den Cemil Bayık da bu hususta teminat verdi.
Ak Parti, yeni anayasa yapmak için gerekli olan sandalye sayısına ulaşmak için HDP'nin baraj altı kalmasını istiyor.
Ancak HDP ile çözüm süreci noktasında görüşülmeye devam edileceği noktasında da garanti veriyor. Diyelim ki olmadı ve HDP'nin barajı aştığı, Ak Parti'nin koalisyon kurmak zorunda kaldığı bir seçenek ortaya çıktı. O zaman Kürtler açısından ne olacak derseniz...
Ak Parti, MHP veya CHP ile koalisyon kursa veya 'buyrun, ben yokum' deyip CHP-MHP koalisyonuna yol verse ve HDP de Demirtaş'ın söz verdiği gibi bu koalisyona dışarıdan destek verse Kürtleri nasıl bir gelecek bekliyor dersiniz?
Özal, Kürt meselesinde azıcık ilerleme sağlayıp vefat ettikten sonra derin devletin bölgede neler yaptığı en çok Kürtlerin malumu. Demirtaş'ın Kemalist rejimi aklayan tutumu, hâlen kanayan o yaraların yok olduğu anlamına gelmiyor.
Şimdiyse Kürt meselesinde hiç olmadığı kadar adım atılmış, ilerleme sağlanmış durumda. Bunun hâlen bürokraside etkin olan paralel yapı elemanlarını çıldırttığı da herkesin malumu. Sandıktan zayıf bir Ak Parti çıkarsa, bölgeyi nasıl bir gelecek bekliyor dersiniz?
"Dağdakilerin indiği, hapishanelerin boşaldığı" bir Türkiye hayal edenler mi kazanacak, barış karşıtı tavrını meclisteki çözüm komisyonuna bile katılmayarak gösterenlerle, 'Kürt yoktur' diyenlerin ittifakı mı? Öğrenmeye az kaldı. Umarım barış isteyenler kazanır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA