Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HİLAL KAPLAN

'Öz yönetim de bir paralel yapı’

Cumhurbaşkanı Erdoğan: "Öz yönetim" diyerek Paralel yapı girişimlerine müsaade etmeyiz... Teröristlerin anladıkları dil neyse öyle mukabele edeceksiniz. Bu işin orantısı olmaz... Terör örgütü PKK'yı arkasına alan malum parti yalanlarla oy devşirmeye çalışıyor...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Moskova Merkez Camisi'nin açılışına katıldığı Rusya'dan özel uçak TUR ile dönüşünde beraberindeki gazetecilere önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan'ın sorulara verdiği yanıtlar şöyle:

"550 yerli ve milli vekil" ifadenizden rahatsız olan bir gazete, AK Parti'deki Kürt kökenli vekillerin fotoğraflarını ilk sayfaya basarak sizi hedef göstermiş.
Bu tam bir akıl tutulması. Benim tanımımda asla ayrımcılık söz konusu değil. Kastım, bu memleketin dertleriyle dertlenen insanlardır. Etnik köken, yerli ve milli olmaya mani değil. Bu bir zihniyet, aidiyet meselesi. Yerli ve milli" tanımından rahatsız olanlar, çarpıtarak ayrımcılık çıkarmaya kalkışanlar, milli kimdir gayri milli kimdir farkında bile değiller. Kendileri yerli değil, sıkıntı burada. Başlıkları bile üst aklın tavsiyesiyle attıklarını düşünüyorum. Dört başlığı hep işledim: Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet. Kürt, Türk, Çerkes, Abaza, Arap, bütün etnik unsurlar dahildir millet kavramına. Tek bayrak; çünkü tek milli bayrağımız var. Tek vatan; 780 bin kilometrelik vatan toprağını kastediyoruz. Tek devlet; çünkü Paralel Devlet yapılanmalarına izin veremeyiz. Paralel devlet sadece malum yapı değil. Öz yönetim diyerek paralel yapılar oluşturma teşebbüslerine de müsaade etmeyiz.

PKK'ya yönelik operasyonlara "orantılı güç" çağrısısını nasıl değerlendiriyorsunuz?
Teröristlerin anladıkları dil neyse kendilerine o şekilde mukabele edeceksiniz. Bu işin orantısı olmaz. Kandil'e operasyonları ülkemizin, vatandaşımızın güvenliğine yönelik terör tehdidini ortadan kaldırmak için yapıyoruz.

PKK'nın propaganda faaliyetleri yaptığı bölge halkına tavsiyeniz?
Terör konusunda dik duruş önemli. Bazı illerde terör karşısında dik duran vatandaşlarımızı taktir ediyorum. Terör örgütü ve uzantıları, yalan üzerinden algı operasyonu yapma derdinde. Terör örgütünü arkasına alan malum parti yalanı bolca kullanıyor. Yalanlarla kendisine oy devşirmeye çalışıyor.

Hükümetin PKK'ya Öcalan'ın serbest bırakılması dahil, verdiği sözleri tutmadığı için çatışmaların başladığını ileri sürenler var...
Bunların tümü yalan. Mesela Sayın Bahçeli, Başbakan olduğum dönemde Öcalan'la görüştüğüm iddiasında bulunmuştu. İspat ederlerse siyasetten çekilmeye hazır olduğumu söyledi. İspat edemediler ama bunlar, "Yalanı defaatle kullan, belki inanan birileri çıkar" mantığıyla hareket ediyor.

HDP baraj altında kalırsa bu bir risk midir?
Tabii ki risk değil. Demokrasilerde sandıktan çıkan neticeye razı olunur. Kaldı ki bahsettiğiniz parti 80 vekil çıkardı da ne oldu? Her tarafı yakıp yıkmadılar mı?

ESAD BUTİK BİR ÜLKE KURMAK İSTİYOR

Suriye konusunda Rusya ile görüş ayrılıkları var. Bu çerçevede bir ilerleme kaydedilebildi mi?
Dışişleri bakanlarımız bu konuda geçen hafta Soçi'de bir görüşme yapmışlardı. İlk etapta, Türkiye, ABD ve Rusya, üçlü bir adım atsalar; bilahare Suudi Arabistan ve İran'ın katılımları ile bu beşli de olabilir. Daha sonra buna AB, Katar ve Ürdün de dahil olabilir.

Üç ülkenin toplantısının içeriği ne olacak?
Suriye meselesinde konu "Esad'lı bir Suriye mi, Esad'sız bir Suriye" konusunda kilitleniyor. Normalleşme için geçiş süreci olmalı. Sonrasında Esad'lı bir yönetim düşünülemez. DAEŞ'in en büyük destekçisi Şam. Esad giderse DAEŞ'in gelmez, halk gelir. Suriye'nin yüzde 35'i DAEŞ, yüzde 15'i Esad kontrolünde. Esad Şam'dan başlayıp Humus, Hama üzerinden Lazkiye'yle Akdeniz'e açılan bir butik devlet kurma peşinde.

Rusya PYD'ye nasıl bakıyor?
Ruslar, "Türkiye için terör konusunda herhangi bir olumsuzluğa biz asla göz yummayız" diyorlar. ABD, PYD'yi savunabiliyor. Ruslar DAEŞ'e odaklanmış durumda. Biz, DAEŞ, PKK, PYD dahil tüm terör örgütleriyle mücadele halindeyiz. PYD, PKK ile ilintili.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA