Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HİLAL KAPLAN

CHP’ye kalsa “FETÖ Cumhuriyeti” olmuştuk!

CHP'nin anayasa değişiklik paketini yine bir rejim meselesiymiş gibi yansıtması şaşırtıcı değil. Çünkü Ak Parti iktidara geldiğinden beri Cumhuriyet'in elden gittiği tezi, kendilerine ne kadar 'yeni CHP' derlerse desinler, değişmedi.
Abdullah Gül Cumhurbaşkanı olursa Cumhuriyet elden gidecekti, gitmedi.
12 Eylül referandumu geçseydi Cumhuriyet elden gidecekti, gitmedi.
Başörtüsü yasağı kalksaydı Cumhuriyet elden gidecekti, gitmedi.
Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı seçilirse Cumhuriyet elden gidecekti, gitmedi.
Şimdi de, hükümet biçiminde değişikliğe gidilirse Cumhuriyet elden gidecekmiş.
Buna gerekçeleri de, Ak Partili vekil İsmail Aydın'ın, "Anayasamızın ilk dört maddesinin mutlaka anayasamızda olması taraftarıyım" diye başladığı konuşmasında, anayasalarda genel olarak hiçbir maddenin 'değişmez' niteliği taşımaması gerektiğini söylemesi oldu.
CHP, bunun üzerine mecliste, "İşte itiraf ettiler"den, "Yetişin, Şeriat'a geçtik"e uzanan bir skalada konuşmalar yaptı.
Resmî hesaptan ajitasyon- propaganda tivitleri atıldı. Başbakan Binali Yıldırım, ortalığı sakinleştirmek için olsa gerek, "İlk dört maddeyi eleştiren bizden değildir" şeklinde bir çıkış yapsa da CHP için fark eden bir şey olmadı.
İşin özü, ilk dört maddeye dair bir değişiklik anayasa teklifinde yok.
Türkiye'nin "laik, demokratik, sosyal bir hukuk devleti" olduğu ve Cumhuriyet ile yönetildiği maddelerine dair de bir değişiklik yok.
Zaten "konu bu değil." Konu, hükümet formu olarak yürütmenin ayrı, yasamanın ayrı konumlandırılması ve birbirlerinin işlerine karışmalarının engellenmesinden ibaret.
Üstelik Kılıçdaroğlu'nun kendisi, 7 Haziran sürecinde, HDP ile koalisyona göz kırparken, anayasanın ilk dört maddesinin değiştirilebileceğini söylemişti. İlk dört madde fetişizmi bir yana, CHP nasıl bir Cumhuriyet'i savunuyor ki, 15 Temmuz'a dek FETÖ ile kol kolaydı; FETÖ'ye FETÖ diyenlere de sert bir dille çıkışıyor ve terör örgütü denmesini abartılı buluyordu.
15 Temmuz oldu, bu sefer de 'kontrollü darbe' dedi, meydanlarda CHP kitlesine FETÖ'cü yazarları alkışlattı. Şimdi de mecliste, PKK'ya kol kanat geren HDP ile son sürat ittifaklarını sürdürüyorlar.
"Hayır" kampanyasını birlikte yürütecekler. CHP'nin sözde sahip çıktığı Cumhuriyet buysa, Ak Parti ve MHP'nin Cumhuriyet'i koruduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz.
Çünkü CHP iktidarda olsaydı, ülke açıkça bir FETÖ Cumhuriyeti'ne dönüşmüş olacaktı.
Cumhuriyet kavramının bizdeki karşılığı ile literatürdeki karşılığı arasında 'duygusal bir ağırlık' farkı olduğundan ve kavram özü itibariyle bir 'yüzer gezer gösteren', yani dileyenin ideolojik koşullanması doğrultusunda içini doldurabileceği bir mefhum olduğundan, CHP de bu açık kapıyı dilediği gibi sömürüyor. Ancak Ak Parti'nin de kitlesinin de başından beri Cumhuriyet ile yönetilmekten ötürü bir derdi olmadığını bir türlü anlayamadılar. Dert, başından beri o Cumhuriyet'in ikinci sınıf vatandaşı yerine konulmaktı. Şimdi kademe kademe bu telafi ediliyor ve sanırım CHP'yi de esas bu rahatsız ediyor. Ne de olsa "halk" partisi...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA