Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HİLAL KAPLAN

Cinayetin ‘iyi hal’i olmaz!

Sevgi Taşkın, sevgilisi tarafından öldürüldü ve naaşı parçalara ayrıldı. Kesilmiş beden parçalarının bir çöp konteynırında bulunması üzerine cinayet ortaya çıktı. Sanık, 14.5 yıla mahkûm edildi.
Kadife Şahin, kocası tarafından sokak ortasında bıçaklandı ve ağır yaralandı. Daha önce eve alkollü gelip fena halde döven eşi çıkarıldığı mahkemece serbest bırakılmıştı. Sanık, sadece 15 yıla mahkûm edildi.
Server Güven, bir akaryakıt istasyonunda bulunduğu sırada tabancayla üç el ateş edilerek sevgilisi tarafından öldürüldü. Sanık, 25 yıla mahkûm edildi.
Bu üç davanın tek ortak özelliği kadınların hayatlarına giren erkekler tarafından öldürülmeleri değildi. Daha da acı olanı, üç katilin de çıkarıldıkları mahkemelerce "iyi hal" indiriminden yararlanarak cezalarının azaltılmasıydı. Üç hâkimin de erkek olması ise diğer bir ortak noktaydı...
Davalarda sanıklar için 'iyi hal indirimi' Türk Ceza Kanunu'nca düzenleniyor. Buna göre, 'takdiri iyi hal indirimi', "Failin geçmişi, sosyal ilişkileri, fiilden sonraki ve yargılama sürecindeki davranışları, cezanın failin geleceği üzerindeki olası etkileri" nazarı itibara alınarak veriliyor. Hâkimin takdirinde olan bu indirim uygulandığında, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası yerine, müebbet hapis; müebbet hapis cezası yerine, yirmi beş yıl hapis cezası veriliyor. Daha az ceza alan örnekler de bulunabilir.
Sadece geçtiğimiz kasım ayı içinde 27 kadın cinayeti işlendi. Aynı ay içinde Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, katıldığı bir toplantıda şöyle bir açıklama yapıyordu:
"Adalet Bakanı olarak da kadına, çocuğa şiddet ve cinsel suçlar konusunda, 'iyi halini gördüm diye takdiri olarak senin cezanı indiriyorum' diye bazı uygulamalar görüyoruz. Bu, bir hukukçu olarak da beni üzüyor."
Hangi sebeple olursa olsun, cana kıyanın hükmüne dair takdir hakkının, o ana dek maktulü de katili de tanımayan, oturduğu kürsünün arkasından dinledikleri dışında bir fikri olmayan hâkimlere verilmesi hem onlar için bir yük, hem de mağdurlar için zuldür.
Cinayetin "iyi hali" olmayacağına dair Türk Ceza Kanunu'ndaki ilgi maddelerde değişiklik yapılması için her kesimden kadınların birbirine sahip çıkarak seslerini yükseltmeleri elzem... Adalet Bakanı Gül'den bu hususta acilen bir kanun değişikliği tasarısı sunmasını ve tarihe katillerin elinden "iyi hal" kıyağını alan Bakan olarak geçmesini bekliyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA