Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HİLAL KAPLAN

‘İmparatorluğun’ çatırdama sesleri Kudüs’ten duyuldu

İngiltere, Fransa, Çin, Rusya, Uruguay, Bolivya, Etiyopya, İtalya, Japonya, Kazakistan, Senegal, İsveç, Ukrayna ve Mısır. ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti ilan etmesine karşılık, bunun ilgili Birleşmiş Milletler kararlarına aykırı olduğu için 'hukuken geçersiz' sayılmasına dair BM Güvenlik Konseyi üyelerinin bulunduğu toplantıda ret oyu vererek ABD'yi tek başına bırakan ülkeler bunlardı.

***
Listeye iyi bakın: ABD ile yüz yıllardır müttefik olan ülkelerden 'üçüncü dünya' diyerek aşağılanan ülkelere ve 2. Dünya Savaşı sonrası düzende ABD hegemonisince diz çöktürülen ülkelerden hâlen ABD yardımına muhtaç olan ülkelere değin herkes bu karara karşı duruş göstermek noktasında birleşti. Üstelik oylamayı BM gündemine taşıyan da Trump'ın Ortadoğu'daki sağlam müttefiki sandığı ve ikinci en çok askeri yardımda bulunduğu Mısır idi. Bu yüzden, ABD'nin BM temsilcisi Haley'in öfke dolu bir suratla tek başına elini kaldırıyorkenki hali tüm dünyada zevkle takip edildi.
Her ne kadar ABD'nin veto hakkı sebebiyle karar geri püskürtülemediyse de 'İmparatorluğun' çatırdama sesleri, New York'tan tüm dünyaya yayıldı.
SSCB'nin çöküşüyle tek kutuplu dünya düzeninde istediği gibi at koşturmaya alışmış olan ABD'yi bekleyen zorlu günlerin habercisi 'çok kutuplu dünya' BMGK salonundan yurttaşlarını selamladı.
***
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısıyla, 57 ülkeden müteşekkil İslam İşbirliği Teşkilatı'nın sonuç bildirgesinde şöyle deniyordu:
"BMGK'nın harekete geçememesi halinde, İİT üyesi ülkelerin bu ağır ihlali BMGenel Kurulu'nun 377 A sayılı 'Barış İçin Birleşme Kararı' çerçevesinde BM Genel Kurulu'na götürmeye hazır olduğu teyit edilmiştir." Dün gerçekleşen oylama da bu kararlığın bir sonucu oldu. Yazıyı yazdığım sırada kesin sonucun ne olduğunu bilmesem de, bildiğim ABD'nin tarihindeki en büyük yalnızlığını yaşıyor olduğudur.
***
ABD Başkanı Trump, aleyhte oy verecek ülkeleri ABD yardımını kesmekle tehdit etti. Haley'in BM diplomatlarına yolladığı ve Foreign Policy'nin deşifre ettiği e-maile göre de iş ülke temsilcilerine gözdağı vermeye kadar varmış. Buna göre Haley, aleyhlerinde davranan ülkelerin her birini not alıp, "mevzuyu kişisel gören" Başkan'a aktaracakmış.
Oldukça uzun bir liste olacak Bayan Haley, lehinizde davrananları not alsanız yeter!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA