Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HİLAL KAPLAN

Akdeniz’den geliyorlar

Yerel seçim gündeminden ötürü ne kadar farkındasınız bilmiyorum ama muazzam bir uluslararası kuşatma çabasıyla karşı karşıyayız.
Önce Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun ana hedefi "birliği korumak" olan NATO'nun 70. yıldönümü toplantısında dile getirdikleri düşmanca söylemler dikkati çekti.

***
Ardından sadece son bir haftada ABD Kongresi'ne, Türkiye karşıtı üç taslak sunuldu.
Bunlardan ilki, Türkiye'deki darbe girişimi soruşturması kapsamında tutuklu bulunan ABD diplomatik misyonlarında çalışanların tutuklanmasından sorumlu üst düzey Türk yetkililere yaptırım uygulanmasını öneren tasarıydı. Tasarı Cumhuriyetçi Senatör Roger Wicker ile Demokrat Senatör Ben Cardin tarafından, yani iki partinin de temsilcilerinin ortak imzasıyla ABD Kongresi'ne sunuldu.
Ayıca Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi Başkanı Adam Schiff tarafından sunulan bir diğer karar tasarısında, "Temsilciler Meclisi'nin Ermeni soykırımını tanımayı ve anmayı ABD politikası olarak gördüğü" ifade edildi.
Diğer taraftan eşzamanlı olarak Demokrat Senatör Bob Menendez ile Cumhuriyetçi Senatör Ted Cruz tarafından aynı konuda bir karar tasarısı da ABD Senatosu'na sunuldu.
***
Kanaatimce hepsinden daha önemlisi ise ABD'li senatörler Marco Rubio ve Bob Menendez tarafından, yine iki ayrı partiden temsilcilerin imzasıyla, "Doğu Akdeniz'de Güvenlik ve Ortaklık Tasarısı - 2019" başlığı ile sunulan tasarıydı.
Söz konusu maddelerin bazıları Türkiye için alarm zillerinin çalmasını sağlayacak kadar taraflı ve düşmanca. Örneğin tasarıya göre Güney Kırıs Rum Cumhuriyeti'ne silah satışı yasağı kalkacak.
Dahası Yunanistan'a toplamda 5 milyon, Rum Kesimi'ne ise 2 milyon dolar askeri eğitim ve yardım yapılacak. Türkiye'ye S-400 alımından vazgeçmezse F-35'lerin satışının durdurulması da maddeler arasında.
***
Sevakin adası projesini aldığımız Sudan Başkanı Beşir dün askerî bir darbeyle indirildi.
İngiltere, sonbahar aylarında Güney Kıbrıs'taki üslerine F-35 B'lerden gönderecek.
Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un 24 Nisan'ı "Ermeni soykırımını anma günü' ilan etmesi ile İtalya Meclisi'ne Ermeni soykırımı tasarısı sunulmasını da bu bağlamda okuyabilirsiniz.
Olanlar, Akdeniz'den geleceklerinin kanıtı. Biz hâlâ beka mücadelesi midir, değil midir, onu tartışaduralım; bağıra bağıra geliyorlar

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA