Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Gladyo-Kontrgerilla-Ergenekon

İtalya'da, Gladyo'nun peşine düşen Savcı Felice Casson, Türkiye'de benzer bir yapılaşmanın mutlaka bulunduğunu söylüyor. Zaten, bizler de, Susurluk'tan beri, hatta daha öncesinden, bunun farkındayız. Kontrgerilla, komünizme karşı gayri nizami harp yürütmek için kurulmuştu.
12 Mart 1971 Ziverbey sorgulamasında , 1 Mayıs 1977'de, Taksim Meydanı'nda, 34 kişinin ölmesi ve çok sayıda insanın yaralanmasıyla neticelenen olaylarda, 29 Mayıs 1977'de, Çiğli'de, Ecevit'e karşı düzenlenen suikastta ve 12 Eylül 1980'e kadar tırmanan terör eylemleri ile cinayetlerde yasadışı bu örgütün parmağı olduğu ifade edildi. Sağcı gençler, solcu gençlere karşı kışkırtıldı. Sol eğilimli bazı öğretim üyeleri ve ağırlığı olan isimler (Ankara Savcı yardımcısı Doğan Öz, Doç. Server Tanilli, Doç. Bedrettin Cömert, Prof. Bedri Karafakioğlu, Prof. Ümit Doğanay, Prof. Cavit Orhan Tütengil, gazeteci Abdi İpekçi ve DİSK Başkanı Kemal Türkler ) hedef alındı. Aynı dönemde, AleviSünni çatışması, Kahramanmaraş olaylarıyla doruğa çıktı ve 111 kişi hayatını kaybetti. 12 Eylül'den birkaç ay önce, MHP'li Gümrük Bakanı Gün Sazak, çapraz ateş neticesi öldü.

***

Komünizm çöktü ama bizim Kontrgerilla dimdik ayakta kaldı. 1990'larda, PKK terörüne karşı yürütülen gayri nizami faaliyetin başını çekti; bu arada kurunun yanında yaş da yandı. Mesele, Susurluk kazasında biraz aydınlandı.
Susurluk raporunu yazan Kutlu Savaş, "hukuk devleti kuralları içinde, suçlu görünenlerin infaz edilmesi kararının alınabileceğini, ama bunun 'devlet ciddiyeti' (!) içinde uygulanması gerektiğini" vurguluyordu. Susurluk ise, Savaş'a göre, "işin rayından çıkıp, kişisel menfaatlerin gündeme geldiği bir uygulamanın adıydı."
Fakat, Susurluk'ta meydana çıkan yapılaşma ile, bugün Ergenekon ismiyle anılan örgüt arasında amaç farkı olduğunu unutmayalım. Ergenekon'un, 28 Şubat sonrasında, 1999'dan itibaren vizyon değiştirdiğini biliyoruz. Bugünkünün hedefinde AK Parti var. Bir de Fethullah Gülen. Bu ikisi, Kemalist değerler açısından "tehdit" olarak telakki ediliyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA