Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Venedik kriterleri

1990'da Avrupa Konseyi'ne hukuki mütalaa vermek üzere kurulan Venedik Komisyonu, partilerin kapatılmasının ilke ve kriterlerini de belirledi.
1- Herkes, siyasi partilerin çatısı altında, serbestçe örgütlenme hakkına sahiptir. Bu hak, siyasi düşünce hürriyetini de kapsar.
2- Bir partinin yasaklanması veyahut feshi, sadece bu parti, şiddet kullanarak ya da şiddet kullanmayı savunarak demokratik düzeni yıkmayı ve anayasa ile teminat altına alınan özgürlükleri ortadan kaldırmayı amaçladığı takdirde, mümkündür. Bir parti, barışçıl yoldan anayasa değişikliğini talep ediyorsa, bu talep o partinin feshi için yeterli sayılmaz.
3- Bir siyasi parti, temsil görevi bulunmayan üyelerinin ferdi davranışları dolayısıyla sorumlu tutulamaz.
4- Partilerin kapatılması, sınırlı bir uygulamaya konu olabilir. Feshi talep edilmeden önce, söz konusu partinin kişi hakları ve demokratik düzen açısından gerçek bir tehlike oluşturup oluşturmadığı iyice incelenmeli ve daha az radikal tedbirlerle bu tehdidin bertaraf edilip edilemeyeceği araştırılmalıdır.
5- Partilerin kapatılması, sıra dışı bir uygulama olarak kabul edilmeli ve güdülen amaçla alınan tedbir arasındaki orantıya özen gösterilmelidir . Sadece üyelerin değil, partinin tüzel kişiliğinin anayasa dışı bir eylem süreci içinde olup olmadığı hususu, iyice araştırılmalıdır.

***
Bu yılın Mart ayında, Venedik Komisyonu, kriterlere daha da açıklık getiren bir rapor yayınladı. Özellikle Türkiye'deki yanlış uygulamaların altını çizerek, hukuki düzenlemelerin AB ile uyumlu hale getirilmesini istedi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA