Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Kandil'e operasyon

22 Temmuz 2007 seçimleri öncesinde, muhalefet ve asker "PKK kartını" kullanmıştı. Hükûmet, sınır ötesi operasyon için sıkıştırılıyordu. Hep bir ağızdan "Haydi Kandil'e, Kandil'e" diye adeta tempo tutuluyordu. O tarihte, Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt da, Kuzey Irak'a operasyonu teşvik ediyordu: "Kuzey Irak'a operasyon yapılmalı mı? İki unsuru var bu sorunun. Birincisi asker olarak bakıldığında, evet yapılmalı. Fayda sağlar mı? Evet, sağlar. İkincisi, bir hudut ötesi operasyon için siyasi karar olmalı."
Yaşar Büyükanıt, 12 Nisan'da, yukarıdaki sözleri sarf ettikten sonra, sürekli basının sorularına muhatap kalmış ve her seferinde "Kandil'e operasyonun faydalı olacağını ama, bu konuda siyasi iktidarın kararının beklendiğini" belirtmişti. O sıralarda terör eylemleri de tırmanışa geçmiş olduğu için, Kuzey Irak'a asker gönderme kararını çıkartmayan AK Parti, birçok çevreden ağır eleştiri alıyordu. 8 Haziran 2007'de, Genelkurmay internetine bir eposta bildirisi düşmez mi! Bildiride, "her fırsatta, barış, özgürlük ve demokrasi gibi değerleri, terör örgütüne paravan olarak kullanan kişiler" eleştiriliyor ve halktan "kişisel karşı koyma refleksi" isteniyordu. Sanki bu bir işaretti. O tarihten sonra, şehit cenazelerine katılan hükûmet üyeleri yuhalanmaya başlandı. Herhalde, kişisel karşı koyma refleksi harekete geçmişti!
Bütün bunları yaşadık. 22 Temmuz 2007'de seçimler oldu; seçimlerden sonra, Amerika ile de uzlaşarak Kuzey Irak'a operasyon yapıldı. Ama Türk askeri pek fazla oyalanmadan bölgeden çıktı.

***

Yaşar Büyükanıt şimdi kalkmış, Mehmet Ali Birand'a, Kandil'e bir operasyonun PKK'nın kökünü kurutamayacağını şu sözlerle izah ediyor: "Kandil, hemen hududumuzun ötesinde değil, Hakkâri'den kuş uçuşu 100 km, çok kötü bir arazi. Yani bütün TSK'yı göndersek temizlenmez, arazi çok kötü, çok uzun mesafe."
O tarihte, amaç hükûmeti yıpratmaktı. Bu yüzden Kandil'e operasyon, acil ve nihai çare olarak gösterildi. Şimdi ise, gerçekleri söyleme zamanı geldi. Maalesef Türkiye'de, her konuda o kadar çok manipülasyon yapılıyor ki, çeşitli toplum kesimleri birbirine güven duyamıyor. Terör bile yıpratma vesilesi olarak kullanılmışsa, artık ben ne diyeyim!!!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA