Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Mini seçimde kim başarılı?

Mini seçimlerden başarıyla çıkan parti, AK Parti oldu. 29 Mart'ta, bugün seçim yapılan 7 ilçe ve 23 beldede AK Parti'nin oy oranı % 37.2, CHP'ninki % 17, MHP'ninki ise % 22 idi. Geçerli oy yüzdesi de, % 75'ten % 77'e çıktı. Geçerli oylardaki sadece 2 puanlık artışa rağmen, AK Parti'nin oyu "+6 puan" ile, % 43.5'e yükselirken, CHP % 16'ya (-1), MHP ise % 15'e (-7) düştü. AK Parti'deki artışın kısmen MHP'den geldiği düşünülebilir.
Söz konusu ilçe ve beldelerin muhafazakâr yapıda olduğu anlaşılıyor. 29 Mart'ta zaten CHP, buralarda çok düşük oy almış. Aynı bölgede Saadet Partisi'nin de başarı göstermesi ( SP'nin, 7 ilçede toplam oyu % 26.9) bölgenin muhafazakâr profilinin işareti.
Benzer seçimler Ege'de yapılsaydı, belki, AK Parti gerilerken, CHP'nin ilerlediğini görebilirdik. Ama her şeye rağmen seçim seçimdir ve AK Parti bunu önemli bir galibiyet olarak kolayca değerlendirebilir.
29 Mart'taki 8 puanlık düşüşün bir bölümü, uyarı mahiyetindeydi. Eğer önümüzdeki iki sene müspet bir gelişme ortaya çıksa, Tayyip Erdoğan, kaybettiği oyların –hiç değilse bir kısmını- geri alabilecek gibi görünüyor. Bunun için demokratikleşme sürecinin yeniden hareketlenmesi, ekonominin krizden çıkması, bir de Erdoğan'ın ülkedeki kutuplaşmanın giderilmesi için gayret sarf etmesi gerekiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA