Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Bilgi Destek Daire Başkanlığı

İlker Başbuğ, söz konusu belgenin, Bilgi Destek Daire Başkanlığı'nın bilgisayarlarında yazılmadığını açıkladı. Bu neyi ifade eder? Dünkü yazımızda sorduğumuz soruları tekrar edelim: İrticayla Mücadele Eylem Planı'nın altında imzası bulunan Kurmay Albay Dursun Çiçek, daha önce de (Mart 2006'da) 73 sayfalık bir rapor kaleme almamış mıydı? Bu raporda, çok sayıda sivil toplum örgütünün, Musevilerin hâkimiyetindeki Soros Vakfı kanalıyla AB ve ABD'den para aldığı, amacın rejimi değiştirmek ve ülkeyi bölmek olduğu belirtilmiyor muydu?
2006 tarihli belgede, AB ve ABD'nin bu hedefe varmak için kullandığı kurumlar arasında, TOBB, TÜSİAD, TESEV, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı, Arı Hareketi, Liberal Düşünce Derneği, Bilgi Üniversitesi, Robert Kolej, ENKA Okulları gibi isimler sıralanıyordu. Söz konusu rapor, Genelkurmay Bilgi Destek Daire Başkanlığı tarafından hazırlanmıştı. Rapor, o tarihte, Genelkurmay 2. Başkanlığı'nı yürüten Org. Işık Koşaner'e, Genelkurmay Harekât Başkanı Bekir Kalyoncu'ya ve Bilgi Destek Daire Başkanı Tümgeneral Necmettin Baykul'a gönderilmişti. Raporu hazırlayan Dursun Çiçek hakkında bir işlem yapıldığını doğrusu işitmedim.

***

Bilgi Destek Daire Başkanlığı'nın, Genelkurmay Harekât Dairesi'ne bağlı olduğu ve bu birimin Psikolojik Harekât Dairesi'nin yerini aldığı belirtiliyor. Dursun Çiçek, bu dairede görev yapıyor. Zaten, Eylül 2007'de hazırlanan ve 20 Haziran 2008'de Taraf gazetesinde çıkan "Lahika 1" de, "Bilgi Destek Planı ve Faaliyet Çizelgesi" adını taşıyordu; herhalde, aynı birim tarafından hazırlanmıştı. Lahika 1'de, amacın, yargıyı ve medyayı yönlendirmek, TSK muhaliflerini yıpratmak olduğu ifade ediliyordu. Plana göre, Kürt bölgesi silâhla rahatsız edilecek, bazı sanatçı ve yazarlar desteklenecek, yeni anayasa paketi milli devlete karşı olmakla suçlanacaktı. O tarihte Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt, Türk Silâhlı Kuvvetleri komuta katı tarafından onaylanmış böyle bir resmi evrak ya da planın bulunmadığını söylemişti. Ama, komuta katının onaylamadığı hazırlık halinde bir metin var mıydı, yok muydu... olay ortada kalmıştı. Tartışma yaratan belgeler hep, Genelkurmay'ın Bilgi Destek Daire Başkanlığı bünyesinde yürütülen psikolojik harekât faaliyeti kapsamında ortaya çıkıyor. Kısmen yalanlansa dahi, daha önce benzer belgelerin varlığına şahit olduğumuz için, ben şahsen şüphelerimi sürdürüyorum.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA