Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

9 Subay fırsatı

Bugünlerde sık sık "9 Subay" olayını hatırlar ve hatırlatır oldum. Çünkü tarih, geçmişten ders alınmadığı için tekerrür ediyor. Samet Kuşçu isimli subay, 1957'de Demokrat Partili yakınlarına, ordu bünyesindeki cunta oluşumunu haber vermişti. Zaten o sırada, cuntacılar iyice korkusuz hale gelmiş ve DP'li Milli Savunma Bakanı Şemi Ergin'e giden Faruk Güventürk, "Biz darbe yapacağız, sen bizim başımıza geç" teklifinde bile bulunabilmişti. Devrin İçişleri Bakanı Namık Gedik, ihbarın gizlenmesi ve suçlananların izlenmesi teklifini yapmış, ama Celâl Bayar, mahkemeye verilmelerini istemişti. Tabii 9 subay, Askeri Mahkeme'de yargılandı; sadece ihbarı yapan Samet Kuşçu mahkûm edildi!!! Meselâ, ihbar edilen 9 subay arasında, 27 Mayıs'ta önemli bir rol oynayan Faruk Güventürk de vardı. Ona ulaşıldı fakat birlikte hareket ettiği arkadaşları Orhan Erkanlı, Suphi Gürsoytrak ve Dündar Seyhan gibi isimler kendilerini kurtarabildi. Milli Savunma Bakanı Şemi Ergin'in yerine geçen Ethem Menderes'in yaveri Adnan Çelikoğlu da cuntanın içindeydi. Ethem Menderes'e gelen, Orhan Erkanlı, Suphi Gürsoytrak ve Dündar Seyhan'ın da darbeciler arasında bulunduğunu söyleyen yazılı ihbardan hemen arkadaşlarını haberdar etti. Bu kişiler, aralarında temas kurarak ifadelerini birbiriyle uyumlu hale getirdiler. Cuntanın ilk adımlarının atıldığı o yıllarda, küçük hücrelere ulaşılabilseydi, 27 Mayıs gerçekleşmeyecekti.
Ufak bir hatırlatma: 27 Mayıs cuntasının temelleri 1955'te atıldı. Yüzbaşı Dündar Seyhan ile Orhan Kabibay bir araya geldiler. Bilahare, Seyhan, Harp Akademisi'nin 1. sınıfında, o tarihte binbaşı olan Faruk Güventürk'e açıldı. Güventürk, Orhan Erkanlı ve Suphi Gürsoytrak' ı gruplarına davet etti. 2. sene Akademi'ye Necdet Üruğ ve Ahmet Yıldız başladı. Onlar da davet üzerine harekete katıldılar. O sırada, Ankara'da da iki grup oluşmuştu. Bunlardan biri Genelkurmay Protokol Müdürlüğü'nü yapan Sadi Koçaş'ın grubuydu. Diğerinde Osman Köksal, Sezai Okan, Talat Aydemir ve Adnan Çelikoğlu vardı. Osman Köksal hariç, üçü, 6 ay için İstanbul'a Yüksek Kumanda Akademisi'ne gönderildi. İstanbul'a gelmeyi fırsat bilen Talat Aydemir, Dündar Seyhan'a açıldı ve hazırlıklarını anlattı. Böylece, İstanbul ve Ankara cuntaları birleşti. "9 Subay" olayı, bu cuntayı ele geçirme fırsatını Demokrat Parti'ye vermişti ama değerlendirilemedi. O tarihte Askeri Savcılık'tan çıkan beraat kararıyla, kuşlar kafesten kaçmıştı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA