Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

One minute Hu Jintao!

Çin'de, Uygur Türklerine yönelik sindirme operasyonu sürüyor. Zaten, öteden beri, Müslüman Türk kimliğine karşı, bölgeye yönelik asimilasyoncu politikalar ve bu politikalardan kaynaklanan rahatsızlıklar mevcuttu. Olaylar bu yüzden büyüdü.
Burada bir parantez açmak isterim: Türkiye Cumhuriyeti'nin, Kürt kökenli vatandaşlarımıza muamelesiyle, Çin'in asimilasyoncu politikalarını birbiriyle eşdeğer gibi göstermek büyük hata. Kimilerinin, bu hataya düştüğünü gördüğümüz için uyarıyoruz. Her şeyden önce, Müslüman kimlik, Çinliler ile Türklerin arasında büyük bir uçurum yaratırken, tam aksine, Kürtlerle Türkleri bütünleştiriyor. Ayrıca, o bölgede Türkler, defalarca devlet kurdular. Toprakları, 19. asırdan itibaren Çinliler tarafından işgal edildi. Öyle kökü bin yıl öncesine dayanan bir gönüllü beraberlik söz konusu değil. Kürtlere karşı Türkiye Cumhuriyeti'nin asimilasyoncu politikalar yürüttüğünü inkâr etmiyorum ama iki farklı durumu ilişkilendirmek Uygur Türklerine haksızlık olur ve vahşeti sıradanlaştırır.

***

Tayyip Erdoğan'dan bir beklentimiz var: Davos'ta, Şimon Peres'e Filistin'de yapılan katliamı hatırlatmış, "One minute" söylemiyle de gönülleri fethetmişti. Haydi şimdi Çin Cumhurbaşkanı Hu Jintao'ya da şöyle kallavi bir "One minute" çekse ya... Çin ile ilişkiler mi bozulur? Peki, Davos çıkışıyla İsrail ile ilişkilerin zedeleneceği akıllara gelmemiş miydi?
Türkistan kan ağlıyor... Türkiye, ata yurdunun bu ızdırabına bigane kalamaz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA