Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Türkmen gazı ve Nabucco

Nabucco projesi, Avrupa ülkeleri Sovyet doğalgazına bağımlı olmasınlar diye geliştirildi. Konunun detayına girmeden, sadece, eskiye dair bir hatırlatma yapmak isterim. Mesut Yılmaz'ın başbakanlığı döneminde, Türkmenbaşı Niyazov'un ısrarlarına rağmen, Türkiye, Rusya'ya iyice bağımlı olma pahasına, Türkmenistan'dan gelecek doğalgaz yerine Mavi Akım'ı tercih etmişti; kaynaklarını çeşitlendirmeyip, Rusya'ya bağımlılığını daha da arttırmıştı. Şu anda, Türkiye'nin Rusya'ya doğalgazda bağımlılığı % 63 oranında.

***

Niyazov'un, Enerji Bakanı Cumhur Ersümer'e sitemleri, o tarihte gazetelerde yer almıştı:
Niyazov: Türk siyasetinde anlamadığımız bir şeyler oluyor. Türk politikacılarının bir bölümü halkının çıkarlarını düşünmüyor. Rusya bizden 42 dolara doğalgazı alıp size 114 dolara satacak. Hazar geçişli hattı, iki yıl içinde yapmalıyız.
Ersümer: Türkiye'nin öncelikli projesi, Türkmen doğalgazının ülkemize getirilmesidir. Türkiye'de Türkmen gazına karşı çıkan yok.
Niyazov: Sizden ve Mesut Yılmaz'dan başka yok.
Ersümer: Ne ben, ne de Mesut Yılmaz, Türkmen gazına karşıyız.
Niyazov: Kardeşim Cumhur, sen iyisi mi bundan sonra Rusya'ya gitme. Zaten Mavi Akım ile bizim proje arasında çelişki var. Ulusal çıkarlarımızı kurban etmeyelim.
***

Ya bugün ne yapılıyor? Rusya, Karadeniz'den geçecek Güney Hattı projesini devreye sokmadan, Türkiye'nin de katkılarıyla, Nabucco anlaşması imzalandı. Gerçi talep ettiklerimizi elde edemedik. Boru hattından geçen gazın % 15'ini daha ucuza almayı arzu ettik ya da Avrupa Birliği ile müzakerelerde Enerji faslının bir an önce açılmasını istedik. İsteklerimiz karşılanmadı. Bu noksanlar, hatta boru hattı için "Acaba yeterli doğalgaz temin edilebilecek mi?" gibi sorular da Nabucco'nun önemini azaltamaz. Neden mi? Çünkü hem inşaat aşamasında ülkemize büyük bir yatırım yapılacak ve istihdam sağlanacak, hem de bunun ötesinde, Türkiye'nin istikrarını muhafaza etmesi artık Batı'nın da önemli bir meselesi haline gelecek.
Nabucco projesi tartışılırken, Türkmen doğalgazının önemi bir kez daha anlaşıldı. Bir taraftan Çin, bir taraftan Rusya Federasyonu, bir taraftan da Nabucco projesi içinde yer alan ülkeler bu gaza talip. Acaba, Cumhur Ersümer, Niyazov'un daha ucuza teklif ettiği Türkmen doğalgazı yerine, o tarihte, Mavi Akım'ı niçin tercih etmişti dersiniz? Ben cevabını bulamıyorum... Ya siz?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA