Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Teknik takip, kurallar, himaye

Telefon dinleme meselesi çok tartışılıyor; buna mukabil, kimi makam sahiplerinin aşırı himaye görmesinin üzerinde yeterince durulmuyor. Elbette Mehmet Yılmaz'ın yazdığı gibi telefon dinlemenin bir adabı olmalı; meselâ konuşmanın konuyla ilgisi bulunmayan kısmı dosyaya dahil edilmemeli; suç yoksa dinleme tutanakları imha edilmeli vs... Bu kurallara uyulması için arkadaşların gösterdiği çaba takdire şayan fakat, biraz da madalyonun diğer yüzüne bakalım. Bir başkası izlenirken tesadüfen dinlemeye takılan suç unsuru konuşmalar, Yargıtay kararına göre ceza kovuşturmasında delil teşkil etmiyor. Bu doğru mu?
Geçtiğimiz yıllarda, Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya, bir rastlantı sonucu dinlenmiş, Alaaddin Çakıcı ile ilişkisi olan müteahhit Süha Hakkı Şen'e evini tamir ettirdiği ortaya çıkmıştı. Çakıcı, Süha Hakkı Şen'e, Eraslan'dan para almamasını söylüyordu. Ayrıca gene, kayda giren bir başka konuşmada, Süha Hakkı Şen, Çakıcı'nın davasının durumunu Yargıtay Başkanı Eraslan Özkaya'dan öğrenmek istiyordu. Bütün bu ilişkiler, resmen dinlenen Eraslan Özkaya olmadığı için, Yargıtay kararıyla yok farz edildi.
Bunun gibi, Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu eski Başkanvekili ve o dönem Yargıtay 3. Ceza Dairesi üyesi olan Ergül Güryel'in, Turkcell'in avukatlığını yapan oğlunun ricası üzerine, 7. Asliye Ticaret Mahkemesi hâkimiyle ilişki kurduğu ortaya çıkmıştı. Dinlenen, rüşvetle iş yaptırttığı söylenen bir hukuk bürosuydu. Güryel'in oğlu da, bu hukuk bürosunun ortağıydı; ilişki kurdukları hâkimler de belliydi. Ama dinleme yasal kabul edilmedi, herkes yerini muhafaza etti. Ayrıca Güryel, bir özel şirketten para alarak, 3 HSYK üyesini Kıbrıs ve Marmaris'e tatile götürmüştü. HSYK, olayı normal kabul etti. Kimse cezalandırılmadı.

***

Hâkimler, "dinlendik" diye kıyameti koparıyorlar ama bazılarının ilişkisi en kibar deyişle "can sıkıcı". Ergenekon'un 3'üncü iddianamesinde sanık durumunda olan Engin Aydın'la, HSYK üyesi Ali Suat Ertosun'un buluşması. Anayasa Mahkemesi üyesi Osman Paksüt'ün, AK Parti'yi kapatma davası sırasındaki tavrı. Sincan hâkimi Osman Kaçmaz'ın durumu. Kaçmaz'ın ismine, davasında rastlanıyor. Kemal Kerinçsiz, Ergenekon davasının diğer sanığı Muammer Karabulut'a, hâkim Kaçmaz'la Bakü'de düzenlenen 11. Türk Dünyası Kurultayı'nda karşılaşmalarını ve aralarında geçen konuşmayı telefonda şöyle anlatıyordu: "...Geçen gün Bakü'de... şey... Sayın davasını açan Sincan Ağır Ceza Mahkemesi'nin başkanıyla, 'Beni hatırlayabildin mi Kemal? Senin yaptığın itiraza karar veren reisim' dedi. 'Yapma ağabey... ben de sizi ziyaret edecektim Ankara'ya geldiğimde. Bir gözünüzden öpeyim diye' cevap verdim. Sarıldım öptüm adamı. Oturduk sohbet ettik; aslan gibi çocuk..."
Osman Kaçmaz o konuşmayı reddediyor ama belli ki bu yüzden teknik takibe alınmış. (Kaçmaz, Abdullah Öcalan'a "Sayın" dediği gerekçesiyle, Tayyip Erdoğan aleyhine açılan davadaki takipsizlik kararını bozan hâkim.)
Fazla uzatmayalım... İlişkiler fevkalâde girift ve telefon dinlemeleri de, ipucu bulunmasına katkı sağlıyor. Dinlemelerde kurallara uyulmasını savunurken, madalyonun öbür yüzünü lütfen gözden kaçırmayalım.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA