Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Halis Toprak'ın hesabı

Evvelki akşam, Habertürk'te, Teke Tek programında, TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, Halis Toprak'ın iddialarına cevap verdi. Halis Toprak'a bakarsanız, o, borcunu misliyle ödemişti, gene de kendisinden para istiyorlardı. 40 milyon liralık borç için, 480 milyon dolarlık tahsilat yapılmıştı; ama hâlâ "Borcun var" diyorlardı.
Ahmet Ertürk, bu 40 milyon lira olayını anlattı. Toprak Off-shore üzerinden Halis Bey'in şirketlerine (2001 yılı itibariyle) 200 milyon dolar kaynak aktarılmıştı. 200 milyon dolarlık anapara, işlemiş faiziyle, 356 milyon dolara çıkmıştı. Halis Toprak, 200 milyon doları, 2001 yılındaki kurdan, TL'ye çevirip sabitliyordu; borç, düşük kurdan hesap edildiği için 40 milyon lira görünüyordu. Tabii, faizini ise hiç dikkate almıyordu. Halbuki aradan geçen yıllar içinde, 200 milyon dolar 356 milyon dolar olmuştu. TMSF ile masaya oturulduğunda, Ahmet Ertürk, faiz yükünü bir miktar indirmiş, off-shore bankasından kaynaklanan borcu, 356 milyon dolar yerine 310 milyon dolar olarak kabul etmişti. Toprakbank'tan ve Demirbank'tan kullanılan krediler, teminat mektupları ile ödenmemiş vergiler de hesaba katılınca, toplam borç 455 milyon dolara çıkıyordu.
40 milyon lira nerede, 455 milyon dolar nerede?
Halis Toprak'a ait gayrimenkul satışında, 480 milyon dolarlık bir para tahsil edilmiş, ama bu arada yeni borçlar da ortaya çıkmıştı. Meselâ, Toprak'ın, İş Bankası'na borcunu, TMSF devralmıştı; çünkü gayrimenkulleri satıp, para tahsil etmeye kalkıştıklarında, İş Bankası'nın ipoteğiyle karşılaşıyorlardı. İş Bankası'yla pazarlık sonucu, TMSF, alacağın temliki için bankaya 160 milyon dolar ödedi. Vergi borcundan dolayı, Maliye'ye de, 108 milyon dolarlık ödeme gerçekleşti. Diğer başka alacaklarla birlikte, Halis Toprak'ın borcu, toplam 752 milyon dolara çıkmış oldu. Kendisine 140 milyon dolarlık peşin ödeme ıskontosu yapıldı. Böylece, Toprak'ın 132 milyon dolarlık borcu kaldı.
Halis Toprak'ın, "Borcum 40 milyon liraydı, 480 milyon dolar ödedim. Hâla borçlusun diyorlar" şeklindeki iddialarına işte Ertürk bu rakamlarla cevap verdi.
Toprak'ın gayriciddi bir yaklaşım içinde olduğu ortada. Keşke kızlarını devreye soksa. O takdirde, kanaatimize göre, daha kolay bir uzlaşma zemini doğabilecek.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA