Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Batman modeli

Demokratik açılım projesi konuşulurken, Batman'daki gelişmeleri hatırlatmakta fayda umuyorum. Eski Batman Valisi, şimdi Trabzon'a atandı. Öyle büyük başarılara imza attı ki, Batman'ın onun yokluğunda boynunun bükük kalmasından endişe ediyorum. Çarpıcı bir örnek vermek gerekirse: Batman, bu yıl, ÖSS sonuçlarında, 81 il içinde 67'ncilikten, 23'üncülüğe yükseldi. Bir senede bu önemli sıçrama, tesadüf olabilir miydi? Vali Recep Kızılcık'ın Batman'daki uygulamalarını yakından takip ettiğim için, bunun bir tesadüf olmadığının farkındaydım. Örnek bir proje teşkil edebilir umuduyla hatırlatmanın faydalı olacağını düşünüyorum.
Ne yapmıştı Recep Kızılcık? İki ay süreyle, 2 bin öğrenciyi kampa almıştı. Amaç tatildi ama, çocukların ilgi sahalarına göre devam edecekleri kurslar düzenlenmişti. Satranç, resim, müzik, matematik... çocuk her türlü becerisini geliştirme imkânına sahipti. Bunun yanı sıra, 2008'de, 2 bin öğrenci, birer hafta için, sırayla, Gelibolu'ya gönderildi. İzcilik Federasyonu'nun çadırlarında kaldılar. Bir yandan tarihlerini öğrendiler, bir yandan kişisel gelişimlerini sağladılar. Bin 500 öğrenci Türk Hava Yolları'ndan kiralanan uçaklarla, birer hafta süreyle, İstanbul'a getirildi; tarihi mekânları gezdiler. Ömürlerinde, belki, ilk defa bir Batı kentini ve denizi görüyorlardı. Her projeden, elbette farklı öğrenciler istifade etti. Öğretmenler için de özel kurslar düzenlenerek, bir eğitim vizyonu verildi. 2008- 2009 ders yılında 9 bin 300 öğrenciye, hiçbir bedel talep etmeden Seviye Belirleme Sınavı (SBS) ve Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) için, hafta sonları, okullarında kurslar tertip edildi. Kendi öğretmenlerine ilâve para ödemek suretiyle, öğretmen sorunu da aşıldı. Böylece, dershaneye gitme imkânı bulunmayanlar da önemli bir şans elde etmiş oldular. Batman'da bir Gençlik ve Kültür Evi kuruldu. 700 genç, İngilizce, şarkı, spor, dans, güzel konuşma gibi dallarda eğitim almaya başladı. Gençlik ve Kültür Evi'nin kütüphanesi ve bir de gençlerin vakit geçirmesi için kafesi var.
Recep Kızılcık, başka bir ile atandı. Acaba, Batman'da aynı faaliyetler devam edecek mi? Sadece Batman da yeterli değil. Madem demokratik açılımı, sosyal ve kültürel açılımla desteklemek gerekiyor, Batman bir örnek proje olarak ele alınıp yaygınlaştırılamaz mı? Unutmayalım, bir yıl içinde Batman'ın ÖSS'deki başarısı tesadüfi değil, akılcı projelerin uygulanması sonucunda elde edilmiştir. Diyarbakır Valiliği de yapan Başbakanlık Müsteşarı Efkan Ala, belki bu modelin yaygınlaşmasına öncülük edebilir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA