Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Türkiye'nin mirası

Türkiye'de, ülkemizin dertleriyle uğraşmaktan kültürel olaylara yeterince vakit ayıramıyoruz. Dünyanın kültürel mirasına, eğitime ve doğaya sahip çıkmaya çalışan UNESCO, bu yüzden bize, "dış kapının mandalı" gibi geldi; geliyor. Ne yazık!
Oysa Türkiye, UNESCO'nun 20 kurucu üyesi arasında yer alıyor. Bugüne kadar, ülkemizi UNESCO Yürütme Kurulu'nda bir dizi seçkin şahsiyet temsil etti: Reşat Nuri Güntekin, Ahmet Kutsi Tecer, Prof. Bedrettin Tuncel, Prof. Erdal İnönü, Prof. Talat Halman, Prof. Orhan Güvenen.
Doğrusu buraya gelip, Büyükelçi Gürcan Türkoğlu'ndan bilgi almadan önce, Türkiye'nin Dünya Kültürel ve Doğal Miras listesinde kayıtlı 9 eseri/alanı olduğunu bilmiyordum. Bunlar: İstanbul'un tarihi yarımadası; Göreme Ulusal Parkı (Kapadokya); Divriği Camii ve hastanesi; Hattuşaş: Hitit Başkenti; Nemrut Dağı; Xanthos (Marmaris); Hierapolis (Pamukkale); Safranbolu; Truva.
Ayrıca, somut olmayan kültürel miras önerilerimiz de kabul edildi: "Âşıklık geleneği", "Karagöz gölge oyunu" ve "Nevruz kutlamaları"...
Yukarıda anılan geleneklerimizin, "UNESCO, İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi"ne kayıt edilmesine karar verildi. Daha önce de, Türkiye'nin önerisi üzerine, "Meddah hikâyeleri" ve "Mevlevi Sema Ayini" bu listede yer almıştı. İletişim ve Enformasyon dalında da ülkemizden 3 bölgesel mirası bulunuyor: 1) Kandilli Rasathanesi'ndeki el yazmaları; ilk astronomik bilgiler 2) Boğazköy Hitit tabletleri üzerindeki çivi yazıları 3) Süleymaniye Kütüphanesi'ndeki İbn-i Sina'ya ait yazma eser koleksiyonu.

***

Egemen Bağış'ın eşi Beyhan Bağış İstanbul'dan bizim uçağımıza bindi. Egemen Bağış ise, Brüksel'den gelerek Paris'teki toplantıya katıldı. Uçağın ön kısmına geçtiğimizde, Hayrünnisa Gül ve Beyhan Bağış ile biraz sohbet ettik.






***

Çarşamba akşamı, kırmızı-beyaz ışıkları görmek üzere, tam Eyfel'in karşısındaki bir lokantaya gittik. Oral Çalışlar, arkadaki Eyfel görüntüsüyle birlikte resmimi çekti. Profesyonel olmayan bir makineyle ancak böyle bir görüntü elde edebildik. Oral Çalışlar, heyetimizin "fotoğrafçısı"; Güneri Civaoğlu, damak zevkini her adımda belli ettiği için, "gurme" kişiliğiyle ön plana çıkıyor. Paris'te bardaktan boşanırcasına yağan yağmuru görünce "Vurur pencerelere muhteriz damlalar" diye yorum yapan Doğan Hızlan ise, "İstanbul Efendisi" sıfatını hakkıyla taşıyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA