Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Havamızdan geçilmiyor

Türkiye'nin gündeminde birbirinden önemli konular var. Ama ben, gene Paris'i ve Abdullah Gül'ü yazacağım.
Son gün, Cumhurbaşkanı Fransa'da yerleşik Türk kültür, sanat ve bilim şahsiyetleriyle görüştü. İşte bazı isimler: Prof. Faruk Bildirici (tarihçi), Prof. Nilüfer Göle (sosyolog), Alev Ebüzziya (seramik sanatçısı), Kenize Murat (Osmanlı Hanedanı'ndan yazar), Gökşin Sipahioğlu (gazeteci), Güzin Dino (ressam Abidin Dino'nun eşi), Ayşe ve Ece Ege (Dice Hayek markasının yaratıcıları; modacı).
Nilüfer Göle, ülkemizin uluslararası camiada geldiği noktayı, dışarıdan bir gözlemci sıfatıyla ve tek bir cümleyle ifade etti: "Türkiye ışıldıyor."
Abdullah Gül de, gazetecilerle sohbetinde, bu başlığın içini dolduracak gelişmeleri anlattı ve sözlerini o da bir cümle ile bağladı: "Her yerde havamız var."

***

Gül, Refah Partisi döneminde, bu partinin Batı'ya açılan penceresiydi. Çok genç yaşlarından beri, Avrupa Konseyi'ne gidiyor. O zaman kurduğu kişisel ilişkiler hâlâ devam ediyor; o gün tanıdığı isimlerin pek çoğu, bugün siyasette daha üst noktalara gelmiş. Bu yüzden, her gittiği ülkede bir dost çehre ile karşılaşıyor. "Ben stajımı çok değerli ve tecrübeli şahsiyetlerin yanında yaptım. 1990'larda, Avrupa Konseyi'ne gidenler arasında İsmail Cem, Coşkun Kırca, Vehbi Dinçerler, Ercan Karakaş, Esat Kıratlıoğlu, Sait Kemal Mimaroğlu vardı. 12 kişiydik. Güneydoğu'da Olağanüstü Hal sürüyordu; DGM'ler kalkmamıştı; işkence iddiaları gündemdeydi. O dönemde, Avrupa Konseyi'nde hep bunlar konuşulurdu; hep Türkiye suçlanırdı; aleyhimizde oylanan raporlar karşısında, 12 kişi yapayalnız kalırdık. Türkiye, Avrupa Konseyi'nin kurucu üyesiydi ama gözetim altındaydık. 2002'den sonra Olağanüstü Hal kalktı; AB ile müzakereler başladı. Ve işte şimdi, Avrupa Parlamenterler Asamblesi'ne bir Türk başkan oluyor..."
***

Gelelim yazımızın başında not ettiğimiz cümleye; patenti Nilüfer Göle'ye ait olan cümle: "Türkiye ışıldıyor."
Dün ile bugünün farkını anlatan Gül, üzerine basa basa tekrarlıyordu: "Dün, gözetim altındaydık; bugün, Muzaffer Çavuşoğlu başkan seçiliyor. Sadece Ortadoğu'da, Balkanlar'da ya da Orta Asya'da değil... Her yerde havamız var."

***

Abdullah Gül'ün, Obama'nın ödül alması karşısında yorumu: "Nobel'i, Obama'ya değil, onu seçen halka vermeli. 3-4 yıl önce bana, Obama'nın ABD Başkanı olabileceğini söylediler; güldüm; 'Mümkün değil' cevabını verdim. İsmi Hüseyin, kendisi siyah... nasıl olur? Oldu işte! Bu yüzden, tabuları yıkan, değişimin yolunu açan ABD halkı, Nobel ödülü almayı hak ediyor."

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA